Adile Naşit Kimdir? Biyografisi

Adile Naşit
Adile Naşit, 17 Haziran 1930 yılında İstanbul'da doğdu. Tiyatrocu bir aileden gelen Adile Naşit'in babası ünlü komedyen Komik-i Şehir Naşit, annesi de Ermeni kökenli tiyatro oyuncusu Amelya Hanım'dır. Abisi Selim Naşit ve 1950'de evlendiği eşi Ziya Keskiner de tiyatro sanatçısıdır. Adile Naşit eşi Ziya Keskiner'in Temmuz 1982'deki ölümünden sonra 16 Eylül 1983 tarihinde Cemal İnce ile gizlice evlendi. Sinema dünyasında, Rıfat Ilgaz'ın ünlü eseri Hababam Sınıfı'ndan uyarlanan filmlerdeki müstahdem Hafize Ana rolü ile olduğu kadar, Münir Özkul ile karşılıklı oynadığı filmlerdeki "Anne" rolleriyle de ünlenen

Adile Naşit, 57 yaşındayken bağırsak kanseri nedeniyle 11 Aralık 1987 tarihinde İstanbul'da vefat etti.. 13 Aralık 1987 tarihinde Şişli Camii' nde tören düzenlendi. Öğle namazının ardından Karacaahmet Mezarlığına defnedilmiştir. İstanbul Karacaahmet mezarlığında ilk eşi Ziya Keskiner ve oğlu Ahmet Keskiner ile birlikte yatmaktadır.

Oyunlarında ve sinema filmlerindeki anne tiplemesi, kendine has üslûbu ve kahkahası onu Türk Sinemasının unutulmaz isimleri arasına yerleştirmiştir. Adile Naşit canlandırdığı anne karakterleri nedeniyle 1985 yılında Yılın Annesi seçilmiştir.

Babası öldükten sonra okulunu bırakan Adile Naşit 14 yaşında İstanbul Şehir Tiyatroları, Çocuk Tiyatrosu'na girdi. Halide Pişkin'in grubunda "Herşeyden Biraz" oyunu ile İstanbul turnesine çıkan Adile Naşit sonradan Muammer Karaca'nın tiyatrosuna girdi. 1948-1951 arasında komedyen Aziz Basmacı ve Vahi Öz ile birlikte kurdukları toplulukta çalıştı. Sonradan 1954'te döndüğü Muammer Karaca tiyatrosunda 1960'a kadar çalıştı. 1961'de eşi Ziya Keskiner ve ağabeyi Selim Naşit ile birlikte kurdukları Naşit Tiyatrosu dağıldıktan sonra, 1963'ten 1975'e kadar "Gazanfer Özcan - Gönül Ülkü" tiyatrosunda çalıştı. Tiyatro oyunlarının yanı sıra Hisseli Harikalar Kumpanyası, Neşe-i Muhabbet, Şen Sazın Bülbülleri gibi müzikallerde beğeni topladı.

Sinemaya girişi 1947 yılında Seyfi Havaeri'nin yönettiği Yara filmiyle olmuştur ama ancak 1970'lerde filmlerde yoğun olarak rol almaya başlamıştır. 1976'da İşte Hayat adlı filmdeki rolüyle Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı. Hababam Sınıfı film serisindeki rolüyle büyük beğeni kazandı. 1978'de Uluslararası Sanat Gösterileri'nin tiyatro ve müzikallerinde rol almaya başladı. Daha çok Ertem Eğilmez ve Kartal Tibet'in çektiği güldürü filmlerinde oynamıştır.

Tek çocuğu Ahmet'i 16 yaşındayken kaybettikten sonra iyice çocuklara yöneldi. TRT'de 1980 yılında TRT Ankara Televizyonu prodüktörlerinden İlhan Şengün'ün (1946-2003) yapımcısı olduğu Uykudan Önce isimli çocuk programıyla birlikte masalcı teyze diye anılmaya başladı. Masal ve öykü anlattığı bu program tek kanallı televizyon döneminde çocuklar tarafından büyük ilgi görmüştür.


Filmografisi

1987 Aile Pansiyonu - Saliha
1986 Milyarder - Boncuk Sultan

1986 Kuzucuklarım - Adile
1986 Kuruntu Ailesi
1986 Yaygara
1986 Hayroş
1986 Kiralık Ev - Hayriye
1986 Ağa Bacı
1985 Satmışım Anasını - Adile
1985 Şaban Papuçu Yarım
1984 Namuslu
1984 Şabaniye
1984 Gırgıriyede Büyük Seçim
1983 Şaşkın Ördek
1982 Şıngırdak Şadiye
1982 Adile Teyze
1982 Buyurun Cümbüşe
1982 Görgüsüzler
1982 Talih Kuşu
1981 Deliler Koğuşu
1981 Şabancık
1981 Hababam Sınıfı Güle Güle - Hafize Ana
1981 Bizim Sokak
1981 Şaka Yapma
1981 Gırgıriyede Şenlik Var
1981 Gırgıriye
1981 Davaro
1980 Beş Parasız Adam
1980 Huzurum Kalmadı
1980 Renkli Dünya
1980 İbişo
1980 Ne Olacak Şimdi
1979 Erkek Güzeli Sefil Bilo
1979 Doktor
1979 Vah Başımıza Gelenler
1979 Köşe Kapmaca
1978 Neşeli Günler
1978 Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor
1978 Sultan
1978 Kibar Feyzo
1977 Hababam Sınıfı Tatilde
1977 Gülen Gözler
1977 Sakar Şakir
1977 Şabanoğlu Şaban
1976 Tosun Paşa
1976 Aile Şerefi
1976 Ah Dede Vah Dede
1976 Gel Barışalım
1976 İşte Hayat
1976 Hababam Sınıfı Uyanıyor
1976 Ne Umduk Ne Bulduk
1976 Süt Kardeşler
1975 Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı
1975 Hababam Sınıfı
1975 Bizim Aile: Merhaba
1975 Televizyon Çocuğu
1975 Sevgili Halam
1975 Pembe Panter
1975 Haydi Gençlik Hop Hop
1975 Plaj Horozu
1975 Şehvet Kurbanı Şevket
1975 Bitirimler Sınıfı
1975 Delisin
1975 İşte Hayat
1975 Hanzo
1975 Çapkın Hırsız
1975 Ah Nerede
1975 Minik Cadı
1975 Gece Kuşu Zehra
1974 Mavi Boncuk
1974 Yüz Liraya Evlenilmez
1974 Hasret
1974 Gariban
1974 Aç Gözünü Mehmet
1974 Salak Milyoner
1973 Canım Kardeşim
1973 Oh Olsun
1972 Sev Kardeşim
1971 Beyoğlu Güzeli
1970 Vur Patlasın Çal Oynasın
1959 Abbas Yolcu
1957 Kahpe Kurşun
1950 Lüküs Hayat
1947 Yara
Previous
Next Post »