Biyografi Ara

Asil Nadir Kimdir? Biyografi

 

Asil Nadir
Asil Nadir, 1 Mayıs 1941 yılında Kıbrıs'ta doğdu. Mağusa'da gazete satarak büyüyen Asil Nadir, ailesinin 1963 yılında Londra'ya taşınması ile yeni bir hayata başladı.

Bu dönemde İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden ayrıldıktan sonra, babasının gözetiminde iş hayatına atıldı. Aile kısa bir süre sonra Londra'da bir cash-and-carry konfeksiyon şirketi olan Wear Well'i satın aldı.

1970'li yılların başında şirket yılda bir milyon sterlin gelir getirmeye başlamıştı. 1974 Kıbrıs Harekâtı sonrasında, Kuzey Kıbrıs'a dönerek Rumlardan kalan işletmeleri değerlendirdi. O dönemde İngiltere'de zarar eden Polly Peck şirketinin hisselerini satın aldı. Polly Peck 1980'li yıllarda Londra Borsası'nın yıldızlarından biri haline geldi.

Asil Nadir, en büyük çıkışını ise 1984 yılında yaptı. 1985 yılı başlarında ise özel serveti 500 milyon sterlini aşmış, Sunday Times gazetesi tarafından dünyanın en zenginleri arasında 11. sıraya yerleştirilmiş, ayrıca risk alma konusunda dünyanın 15 gözü pek iş adamı arasında göstermişti.

Başbakan Turgut Özal'ın yakın çevresinde yer edinerek, onun tavsiyesi ile 1988 yılında Günaydın gazetesini satın aldı ve Türk basın dünyasına girdi. Güneş ve Gelişim dergi gruplarını da bu ilk satışın hemen ardından satın aldı. Türkiye'de özellikle basın sektöründeki yatırımları ile ve Vestel'in kurucusu olarak tanınmakla birlikte, 1989 itibariyle; tarım, gıda, tekstil, elektronik, denizcilik, turizm ve medya alanlarında bir imparator olarak kabul ediliyordu. Başında bulunduğu Polly Peck Grubu'nun gıda sektöründe Del Monte, Unipac, Meyna, Sunzest, Niksar, Van Den Brink, Frio, Früco, Prevor, Mendelson-Zeller, Stadart Fruit, elektronik sektöründe Sansui, Vestel, Capetronic, Imperial, Russel Hobbs Tower, hizmetler sektöründe Voyager Kıbrıs, Pizza Hut şirketlerinde iştirakleri bulunmaktaydı.

1990 yılında Nadir'in paravan şirketleri aracılığı ile Polly Peck hisselerini yapay olarak yükselttiği haberi duyuldu. Suçlama, borsadaki hisselerden kaçışı getirince şirket büyük bir mali krize girdi. İngiltere Ağır Dolandırıcılık Masası, Nadir'i zimmetine para geçirmekle suçlayarak mal ve para varlığının dondurulması için Yüksek Mahkeme'den karar çıkarttı. Bunun sonunda Asil Nadir dolandırıcılık ve borçları nedeniyle tutuklandı. Kıbrıslı Türk iş adamı Ramadan Güney ve Asil Nadir'in o dönemdeki eşi eski Türkiye güzeli Ayşegül Tecimer tarafından toparlanan 3,5 milyon sterlinlik kefalet ile serbest bırakıldığı bilinirken, tutulduğu hapishaneden uçak ile kaçtığı iddiası da vardır.

15 Aralık 1990 tarihinde Asil Nadir'in aleyhine 18 hırsızlık suçu ileri sürülüyordu. Kasım 1991'de ise bu suçlamaların sayısı 76'ya ulaşmıştı. Haziran 1992'de suçlarının sayısı 76'dan 30'a düşürüldü. Eylül 1993'te yargılanmasına karar verildi. Ancak, kendisi Mayıs 1993'te İngiltere'den maceralı bir kaçış sonrasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne kesin dönüş yaparak hayatında yeni bir dönemi başlatmıştı. Günümüzde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde çok daha sınırlı bir ölçekte iş hayatını sürdürmektedir. İngiltere'de hakkında açılan davalar sürmektedir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde halen kontrolünde olan şirketler şunlardır: Crystal Cown, Olive Tree, Unipac fabrikası, ICP ilaç fabrikası, Sunzest paketleme tesisleri, Sunzest konsantre fabrikası, Wearwell konfeksiyon, Traveloz, Safeco Sigorta, Kend Bank, AN Grafik, Benlarit limited, Derece Lim, Cemar Ar.

Bu arada Asil Nadir in basında sıkça yer alan eski eşi Ayşegül Tecimer de, Türkiye'de tarihi eser kaçakçılığından yargı önüne çıktı ve yurtdışına kaçtı.

Bu arada 2011 yılında İngiliz Hükümeti ile anlaşma neticesinde İngiltere'ye dönmeye karar veren Asil Nadir, yapılan anlaşma çerçevesinde mahkeme süresince tutuklanmama garantisi aldı. Davası yeniden görülmeye başlanan Asil Nadir, mahkeme süresince pasaportunu teslim edip her gün imza vermek şartı ile denetimli serbestlikten yararlanarak davalara girdi. Mahkeme heyeti 20 Ağustos 2012'de Nadir kendisine yöneltilen 13 davanın 10'dan suçlu bulundu. Ağır dolandırıcılık dairesinin iddianamesine göre 33,1 milyon sterlini ve 2,5 milyon Amerikan dolarını zimmetine geçirmiştir.

23 Ağustos 2012 tarihinde 10 yıl hapse mahkum edildi. Asil Nadir, İngiliz yasalarına göre bu cezanın 5 senesi hapishanede geçirildikten sonra, serbest kalacaktır.
Asil Nadir Kimdir? Biyografi Asil Nadir Kimdir? Biyografi Biyografistan Asil Nadir Hayatı, Asil Nadir Biyografi, Asil Nadir Nereli, Asil Nadir Kaç Yaşında Asil Nadir , 1 Mayıs 1941 yılında Kıbrıs'ta doğdu. Mağusa'da gazete satarak büyüyen Asil Nadir, ailesinin 1963 yılında Londra'... 4.5 5

Hiç yorum yok: