Biyografi Ara

Bilge Karasu Kimdir? Biyografi

 

Bilge Karasu Kimdir Biyografi
Bilge Karasu, 1930 yılında İstanbul'da doğdu. Anne ve babası Musevi asıllı olup, sonradan Müslümanlığı seçmişlerdir. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünde öğrenim gördü. Ankara radyosu dış yayınlar servisinde çalıştı.

1963 yılında, Rockfeller bursuyla gittiği, Avrupa'dan dönerek çevirmenliğe başladı. Ölümüne kadar Hacettepe Üniversitesinde uzman olarak çalıştı.

Bilge Karasu, 14 Temmuz 1995'de pankreas kanser tedavisi sürerken Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde vefat etti.

Bilge Karasu, bireyin sorunlarına ağırlık veren, onun günlük hayatındaki açmazlarını işleyen bir yazardır. Her insanın hayatında en az birkaç kere kafasından geçirdiği ya da yaşadığı (sevgi, dostluk, yalnızlık, tutku, inanç/inançsızlık, korku ve ölüm gibi) kavramları imgesel bir dille anlatır. Yazar günlük hayattan bahsettiği için, okuyucu hikayedeki kahramanda ya da kişilerde kendinden parçalar bulur. Böylece kullanılan imgeleri de rahatlıkla bilinçaltında kendi yaşamına göre şekillendirip yorumlar, hikaye ile okur arasında bir bağ oluşur.

Çünkü Karasu, insanla-insanüstüyü, olağanla-olağanüstüyü yapaylığa düşmeden, metnin doğal akışı/hayatın da kurgusal akışı içinde verir. Okurun hayal gücünü bir noktaya kadar özgür bırakır. Karasu kelimelerini özenle seçer. Dili işlenmiş, üzerinde çok çalışılmış, oynanmış bir dildir. Kullandığı arı Türkçe başka yazarlarda yapay ve zorlama dururken, onun metinlerinde hoş bir tat bırakır. Çünkü ritm düşünülerek, ses düşünülerek, görsellik düşünülerek kurulmuş, kurgulanmış, kusursuz olması istenmiş bir dille yazılmıştır.

Türkçe edebiyatın en özgün kalemlerinden biri olan Bilge Karasu, "Gece" adlı kitabıyla Amerika'da verilen "Pegasus Ödülü"nü kazanan tek Türk yazardır; bu ödülle birlikte kitapları İngilizceye çevrilmiş ve ABD'nin çeşitli üniversitelerinde romanı Türk edebiyatı üzerine konferanslar vermiştir. Aynı zamanda felsefeci yanı olan Karasu, metinlerinde felsefi sorunları işlemiş ya da onun metinleri felsefi incelemenin konusu olarak görülmüştür. Postmodern romanın Türkiye'deki önemli isimleri arasında değerlendirilmektedir.

Bilge Karasu Kitapları

1963 Troya’da Ölüm Vardı (öykü)
1970 Uzun Sürmüş Bir Günün Akşamı (öykü)
1980 Göçmüş Kediler Bahçesi (öykü)
1982 Kısmet Büfesi (öykü)
1985 Gece (roman)
1990 Kılavuz (roman)
1994 Ne Kitapsız Ne Kedisiz (denem)
1995 Narla İncire Gazel (deneme)
1996 Altı Ay Bir Güz (deneme)
2008 Susanlar (öykü, şiir, deneme, röportaj)
Lağımlaranası ya da Beyoğlu (öykü)

Bilge Karasu Ödülleri

1963 TDK Çeviri Ödülü -  D. H. Lawrence’den çevirdiği Ölen Adam
1970 Sait Faik Hikaye Armağanı - Uzun Sürmüş Bir Günün Akşamı
1991 Pegasus Ödülü, Gece ile
1994 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü - Ne Kitapsız Ne Kedisiz 
Bilge Karasu Kimdir? Biyografi Bilge Karasu Kimdir? Biyografi Biyografistan Bilge Karasu Hayatı, Bilge Karasu Biyografi, Bilge Karasu Kitapları ve hakkında bilgi... Bilge Karasu , 1930 yılında İstanbul'da doğdu. Anne ve babası Musevi asıllı olup, sonradan Müslümanlığı seçmişlerdir. İstanbul Üniver... 4.5 5

Hiç yorum yok: