Biyografi Ara

John D. Rockefeller Kimdir? Biyografi

 

John D. Rockefeller

John D. Rockefeller, 8 Temmuz 1839 yılında New York'ta doğdu. Bir köy kilisesinde ayin eşyası muhafızıyken, bir ticarî işletmeye muhasebeci olarak girdi. Daha sonra simsarlık şirketine ortak oldu. Petrol endüstrisinin parlak geleceğini ilk görenlerden biridir.

Komisyoncu olarak hayata atıldı. Madencilik ve çelik işleriyle uğraştı. 1859′da bir arkadaşıyla Clark ve Rockefeller adını verdikleri bir şirket kurdu. İç savaş sırasında şirket gelişti. Petrolün ileride ticari önem kazanacağını gördü. 1863 yılında ilk petrol rafinerisini kurdu.

Rockefeller, 1870 yılında kardeşi William Rockefeller ile Standard Oil Company aracılığıyla Amerikan petrol sanayisini tek elde toplamayı amaçladı. Rakip şirketlerin petrollerini taşımamaları için demiryollarına tazminat ödedi.

1874 yılında Cleveland’daki 26 bağımsız rafinerici sahibine, kendisi ile birleşmesini önerdi. 21 rafinerici bu öneriyi kabul etti. 1884 yılında rakip şirketlerin saldırısına uğradı, kolundan yaralandı.

Birlikte National Rafinery Association’u kurdular. Kısa süre sonra demiryollarını da ele geçirdi. 10 yıl içinde birçok petrol kuyusu işletmecisini kendisine bağladı. Rakiplerinin iflas etmesini sağladı.

1892 yılında Amerika’nın ilk gerçek milyoneri oldu. 1896 yılında yine suikaste uğradı. Bundan da sağ çıkmayı başardı. 1910-1937 yılları arasında 'Dünyanın En Zengin İnsanı' oldu. Birçok yardım kurumu açtı. Bunların başında Chicago Üniversitesi, Tıp Araştırma Enstitüsü, New York’taki ünlü Rockefeller Center vardır.

Rockefeller ailesinin bazı şirketleri; Exxon-Mobil, Chevron, Citi Group, J. P. Morgan-Chase'dir.

John D. Rockefeller, 23 Mayıs 1937 tarihinde öldü. Öldüğünde 912 Milyon dolar servet bıraktı. (Günümüzde ki değeri 189 Milyar dolar)
John D. Rockefeller Kimdir? Biyografi John D. Rockefeller Kimdir? Biyografi Biyografistan John D. Rockefeller Hayatı, John D. Rockefeller Biyografi, John D. Rockefeller Hakkında bilgi... John D. Rockefeller , 8 Temmuz 1839 yılında New York'ta doğdu. Bir köy kilisesinde ayin eşyası muhafızıyken, bir ticarî işletmeye muh... 4.5 5

Hiç yorum yok: