Biyografi Ara

Nurizade Ziya Songülen Kimdir? Biyografisi

 

Ziya Songülen
Nurizade Ziya Songülen, 1886 yılında Osmanlı Devleti zamanında İstanbul’da doğdu. Köklü bir Osmanlı ailesinin üyesidir.

Ailesi ileri görüşlü, modern ve eğitimli olan Ziya Bey, Halil Rıfat Paşa’dan başlayarak, Server Paşa, Asım Paşa ve babası Suad Bey; sadrazamlık, Kaptan-ı Deryalık, Valilik, Şura-yı Devlet Başkanlığı, Şehreminilik, Adliye Nazırlığı, Hariciye Nazırlığı, Büyükelçilik gibi devlet vazifelerinde bulunan bir ailenin üyesidir.

Ağırlıklı olarak Hariciye Nazırlığı ve devleti yurt dışında temsil etme görevlerinde bulunuyorlardı. Suad Bey ve Azize Hanım kendi aile büyüklerinden gördükleri gelenekle, oğulları Ziya’nın çok iyi eğitim almasını sağlıyordu.

Okul çağına kadar hem Osmanlı terbiyesi alan, hem de İngiliz mürebbiyelerle yetişip Avrupa usulü terbiye alan Ziya Bey, St. Joseph Fransız Lisesinde eğitimine devam eder.

Burayı bitirdikten sonra yüksek tahsil için İngiltere’ye gider İstanbul’a dönüşünde; İngilizce ve Fransızcaya hâkim olması, saraya yakın köklü bir Osmanlı Ailesinden olması, ailenin yurt içi ve dışında geniş diplomatik ve dost çevresine sahip olması ve iyi eğitimi nedeni ile Düyun-u Umumiye de vazife alır.

Ziya Bey açık renk saçlı, mavi gözlü, oldukça uzun boyu (195-200) ve iri yapısı dolayısıyla, arkadaşları arasında “Fil Ziya” diye anılmıştır. Nurizade lakabı, babası Suat Bey'in dedesi Nuri Bey'den kaynaklanır.

Başkanlığı döneminde (1907-1908) Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nu, o zamanki adıyla "Papazın Çayırı"nı, 17 altın karşılığında satın almıştır. 1936 yılında beyin kanaması sonucunda vefat etmiştir. Başkan Ziya Songülen ilk kurucu ve ilk başkan olduğu için bugün dahi unutulmamaktadır.
Nurizade Ziya Songülen Kimdir? Biyografisi Nurizade Ziya Songülen Kimdir? Biyografisi Biyografistan Nurizade Ziya Songülen , 1886 yılında Osmanlı Devleti zamanında İstanbul’da doğdu. Köklü bir Osmanlı ailesinin üyesidir. Ailesi ileri gö... 4.5 5

Hiç yorum yok: