Metin Serezli Kimdir? Biyografisi

Metin Serezli
Metin Serezli, 12 Ocak 1934 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü, Edebiyat Fakültesi Sanat tarihi Bölümlerinde okudu. 1954’de İstanbul Üniversitesi Gençlik Tiyatrosu’nda amatör olarak oyunculuğa atıldı. 1971 yılında Çevre Tiyatrosu adı ile kendi tiyatrosunu kurdu. 

Usta oyunculuğunun yanı sıra, yönetmenlik de yapmıştır. İlk evliliğini Nisa Serezli ile yapan Metin Serezli'nin ikinci eşi Nevra Serezli'den Murat Serezli ve Selim Serezli adlarında iki oğlu ve iki torunu bulunmaktaydı.

Metin Serezli, 1969 yılında En iyi Tiyatro Yönetmeni, 1998 yılında ise Afife Jale Tiyatro ödüllerini aldı.

Metin Serezli, 10 Mart 2013 tarihinde uzun süredir tedavisini gördüğü akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetti.

Filmografisi

2011 Başrolde Aşk 
2008 - Ay Işığı
2003-2011  Sihirli Annem
2001 Son
1996 Yüzleşme
1995 Palavra Aşklar
1994 Çılgın Sonbahar
1994 Beşten Yediye
1990 Darbe
1990 Alman Avrat'ın Bacısı
1988 Necip Fazıl Kısakürek
1987 Kavanozdaki Adam
1986 Olacak O Kadar
1986 Hayat Köprüsü
1985 Bugünün Saraylısı
1984 Nefret
1983 Metres
1983 Gecelerin Kadını
1980 Sarışın Tehlike
1980 Zübük Yaşar
1980 Talihli Amele
1980 Sarışın Tehlike
1977 Özgürlüğün Bedeli
1974 Ceza
1973 Beddua / Günahsız Kadın
1972 Sisli Hatıralar Atıf
1972 Gümüş Gerdanlık Kemal
1972 Kopuk
1972 Falcı
1971 Unutulan Kadın
1971 Senede Bir Gün
1971 Son Hıçkırık
1971 Bütün Anneler Melektir
1971 Melek mi Şeytan mı? / Asrın Kadını
1971 On Küçük Şeytan
1971 Aşk Uğruna
1971 Hayat Sevince Güzel
1971 Sürgünden Geliyorum
1971 Ömrümce Unutamadım- Ömrümce Aradım
1971 Ayşecik Ve Sihirli Cüceler Rüyalar Ülkesinde
1970 Ayşecik Sana Tapıyorum
1970 Yavrum Ali
1970 Seven Ne Yapmaz
1970 Şoför Nebahat
1969 Dağlar Kızı Reyhan
1969 Yaralı Kalp
1969 Ayşecik'le Ömercik
1967 Kuduz Recep
1966 Damgalı Kadın
1965 Bozuk Düzen
1965 Güzel Bir Gün İçin
1960 Sensiz Yıllar
1958 Çoban Kızı
1958 Daha Çekecek miyim?
1958 Ayşe'nin Çilesi
1958 Son Saadet

Tiyatro

2009 Bu Da Benim Ailem : Sandberg+FirnerTiyatrokare
2008 Kim O : Ray CooneyGene StoneTiyatrokare
2005 Tepe Taklak : Olivier LejeuneTiyatro İstanbul
2004 Kaçamak : Gerard LauzierTiyatro İstanbul
2002 Pembe Pırlantalar : Michael PertweeTiyatro İstanbul
2001 Çılgın Hafta Sonu : Marc CamolettiTiyatro İstanbul
2000 Sylvia : A.R.GurneyTiyatro İstanbul
1999 Hayvanat Bahçesi : Edward Albee
1998 Aşk (oyun)
1998 Bu Filmi Görmüştüm, Dormen Tiyatrosu
1995 Komik Para : Ray CooneyDormen Tiyatrosu
1994 Muhteşem İkili : Dormen Tiyatrosu
1993 Beşten Yediye : Dormen Tiyatrosu
1991 Çılgın Sonbahar : Pierrette Bruno
1985 Kaç Baba Kaç : Ray CooneyDormen Tiyatrosu
1985 İkinin Biri : Ray CooneyDormen Tiyatrosu
1966 Paramparça : Turgut ÖzakmanDormen Tiyatrosu
1965 Puntila Ağa ile Uşağı Matti : Bertolt BrechtDormen Tiyatrosu
1964 Almanya'dan Bir Yar Gelir : Dormen Tiyatrosu
1962 Ayı Masalı : Dormen Tiyatrosu
1962 Altın Yumruk : Dormen Tiyatrosu -
1961 Sokak Kızı İrma : Alexandre BreffortMarguerite MonnotDormen Tiyatrosu
1959 Müfettiş : Nikolay GogolDormen Tiyatrosu
1958 Zafer Madalyası : Thomas HeggenJoshua LoganDormen Tiyatrosu
1957 Çikolata Asker : Dormen Tiyatrosu
1956 Beş Parmak : Peter ShafferDormen Tiyatrosu
1955 Papaz Kaçtı : Phillip KingDormen Tiyatrosu
Previous
Next Post »