Biyografi Ara

Alan Turing Kimdir? Biyografi

 

Alan Turing
Alan Mathison Turing, 23 Haziran 1912 yılında Londra'da doğdu. Bilgisayar biliminin kurucusu sayılır ve geliştirmiş olduğu Turing testi ile makinelerin ve bilgisayarların düşünme yetisine sahip olup olamayacakları konusunda bir kriter öne sürmüştür.

Alan Turing, 2. Dünya Savaşı sırasında Alman şifrelerinin kırılmasında çok önemli bir rol oynadığı için savaş kahramanı sayılmıştır. Ayrıca, Turing'e Manchester Üniversitesi'nde çalıştığı yıllarda, Turing makinesi denilen algoritma tanımı ile modern bilgisayarların kavramsal temelini atmıştır.

Alan Turing Princeton'da beraber çalıştığı tez hocası Alonzo Church ile geliştirdiği Church-Turing Hipotezi ile de matematik tarihine geçmiştir. Bu tez bir algoritmayla tarif edilebilecek tüm hesaplamaların dört işlem, projeksiyon, eklemleme ve tarama operasyonları ile tarif edilebilecek hesaplamalardan ibaret olduğunu ifade eder. Bir matematiksel teorem olmaktan ziyade matematik felsefesi hakkında çürütülememiş bir hipotezdir.

1952 yılında şantaja maruz kaldığı şikayeti ile polise başvurup eşcinsel olduğunu açıklayan Turing, eşcinsellik suçlamasından yargılanıp 1 sene boyunca kimyasal olarak hadım etme yöntemi olarak kullanılan östrojen iğnesi olmaya mahkum edilmiştir.

Alan Turing, 7 Haziran 1954 tarihinde öldü.

Polis araştırmasında Turing'in yediği elma ile siyanür zehri alarak intihar sonucu öldüğüne karar verilmiştir. Buna rağmen Turing'in zehirlenmesinin kendisi tarafından intihar nedeniyle olmadığı ve başkalarının bu şüpheli ölümde bir parmağı olduğu iddiası sürdürmüştür.

Anısına verilen ve bilgisayar biliminin Nobel'i sayılan Turing Ödülü ile de akademik bilişim dünyasının bir parçası olmuştur.
Alan Turing Kimdir? Biyografi Alan Turing Kimdir? Biyografi Biyografistan Alan Turing Hayatı, Alan Turing Biyografi, Alan Turing Hakkında bilgi... Alan Mathison Turing , 23 Haziran 1912 yılında Londra'da doğdu. Bilgisayar biliminin kurucusu sayılır ve geliştirmiş olduğu Turing te... 4.5 5

Hiç yorum yok: