Biyografi Ara

Christian Goldbach Kimdir? Biyografi

 

Christian Goldbach
Christian Goldbach, 18 Mart 1690 yılında Konigsberg'te doğdu. 1725 yılında St. Petersburg'da tarih ve matematik profesörü olmuştur. 1728 yılında II. Peter’e özel dersler vermek amacıyla Moskova’ya yerleşmiş, burada bir süre kaldıktan sonra Avrupa’ya gitmiştir. Avrupa’da, dönemin önemli matematikçileri ile görüşmek üzere dolaşmış, Leibniz, Bernoulli, Abraham de Moivre ve Euler gibi matematikçilerle tanışmıştır.

Goldbach’ın önemli çalışmaları Sayılar teorisi üzerinedir. Nerdeyse tüm akademik başarıları, Sayılar teorisi üzerine yaptığı çalışmalardan ve yayınladığı makalelerden dolayıdır. Goldbach, çalışmalarında dönemin ünlü sayı kuramcısı Euler ile sürekli diyalog halinde olmuştur. Matematikçiye asıl ün kazandıran çalışması, asal sayılar ile ilgili öne sürdüğü varsayımdır. Goldbach’a göre ''2'den büyük her çift sayı, iki asal sayının toplamı olarak ifade edilebilir.'' Goldbach, bu varsayımından 1742’de Leonhard Euler’e gönderdiği ünlü mektubunda bahseder. Goldbach asal sayılarla ilgili olarak ayrıca, her tek sayının üç asal sayının toplamı olduğunu da söylemiştir (Goldbach hipotezi).Ancak bu iki varsayımıyla ilgili olarak herhangi bir ispat sunmamıştır. Goldbach’ın birinci varsayımı hala doğruluğu kanıtlanmamış bir teori olarak görülmesine rağmen, ikinci varsayımı 1937’de Vinogradov’un çalışmaları sonucu ispatlanmıştır.

Goldbach ayrıca, Sonlu toplamlar, Eğriler teorisi ve Denklemler teorisi üzerine de çalışmıştır.

Christian Goldbach, 20 Kasım 1764 tarihinde Moskova’da öldü.
Christian Goldbach Kimdir? Biyografi Christian Goldbach Kimdir? Biyografi Biyografistan Christian Goldbach Hayatı, Christian Goldbach Biyografi, Christian Goldbach Hakkında bilgi... Christian Goldbach , 18 Mart 1690 yılında Konigsberg'te doğdu. 1725 yılında St. Petersburg'da tarih ve matematik profesörü olmuştu... 4.5 5

Hiç yorum yok: