Biyografi Ara

Edward Norton Lorenz Kimdir? Biyografi

 

Edward Norton Lorenz Kimdir
Edward Norton Lorenz, 23 Mayıs 1917 yılında ABD'de doğdu. Dartmouth kolejinde, New Hampshire’da, Harvard Üniversitesi ve Massachusetts aralarında matematik dersleri aldı.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Lorenz, ABD hava pilotları için hava çalışanı olarak görev aldı. Savaştan döndükten sonra, meteoroloji üzerine ders almaya devam etti.

Lorenz, 1963 yılında MIT’de meteorolog olarak çalışırken, bir sistemin başlangıç verilerindeki ufacık değişikliklerin bile, büyük ve öngörülemez sonuçlar doğurabileceğini öngörmüş ve bunu örneklendirmek için 1972'de sunduğu bir çalışmada, bir kelebeğin Amazon ormanlarında kanat çırpmasının Avrupa’da fırtına kopmasına sebep olabileceği ifadesini kullanmıştı.

Edward Norton Lorenz, sadece üç değişkenle kaos ortamı doğabileceğini keşfetmiş ve daha 19. yüzyılda Fransız matematikçisi Henri Poincaré’nin fikir olarak ortaya attığı çok basit bir sistemde çok karmaşık bir dinamiğin ortaya çıkabileceğini kanıtlamıştı. Lorenz’in teorisi ve buluşları, sadece matematik alanında değil, biyoloji, fizik ve sosyal bilimler alanında da yeni bir araştırma alanının doğmasına vesile olmuştu.

Edward Norton Lorenz, 16 Nisan 2008 tarihinde Cambridge'de öldü.
Edward Norton Lorenz Kimdir? Biyografi Edward Norton Lorenz Kimdir? Biyografi Biyografistan Edward Norton Lorenz Hayatı, Edward Norton Lorenz Biyografi, Edward Norton Lorenz Hakkında bilgi... Edward Norton Lorenz , 23 Mayıs 1917 yılında ABD'de doğdu. Dartmouth kolejinde, New Hampshire’da, Harvard Üniversitesi ve Massachusett... 4.5 5

Hiç yorum yok: