Biyografi Ara

Enrico Fermi Kimdir? Biyografi

 

Enrico Fermi Kimdir
Enrico Fermi, 29 Eylül 1901 yılında Roma'da doğdu. 1922 yılında Pisa Üniversitesinden mezun olmuştur. Lisansüstü çalışmalarında Max Born yönetiminde Almanya’da yapmıştır.

1924 yılında İtalya’ya dönmüş ve 1926 yılında roma üniversitesinde fizik profesörü olmuştur. Nötron bombardımanı ile radyo aktif Transuranyum elementlerinin elde edilmesi ile ilgili çalışmalarından dolayı, 1938 yılında Nobel Fizik ödülüne layık görüldü.

Fermi, fizikle ilk olarak 14 yaşında iken, Latince eski bir fizik kitabını okuduktan sonra ilgilenmeye başladı. Fermi çok iyi bir hafızaya sahipti. Dante’nin ilahi komedisini ve Aristoteles'in pek çok eserini ezbere bilirdi. Teorik fizik problemlerini çözmede büyük yeteneğe sahipti. Çok karışık problemleri çözmedeki bu başarısı nedeniyle kendisine kahin gözüyle bakanlar bile vardı.Kendisi aynı zamanda, deneysel fizik ve fizik eğitiminde büyük beceriye sahipti. İlk Amerika seyahatlerinden birinde satın aldığı otomobil bozulunca, büyük bir üzüntüye düşmüş ve otomobilini en yakın benzin istasyonunda kendisi tamir etmiştir.Bunu gören benzin istasyonu sahibi ona iş teklif etmiştir.

Fermi ve ailesi, 1944 yılında Amerika’ya göç ederek orada amerikan vatandaşı olmuştur. Fermi, Amerika’da önce Colombia Üniversitesine kabul edilmiş sonrada Chicago Üniversitesine profesör olarak atanmıştır. Manhattan projesinin başlatılmasından sonra, Fermi zincir reaksiyonun kendi kendine devam edebileceği bir tertibin tasarımı ve imal edilmesinde görevlendirilmiştir.

Söz konusu tertip nötronları, termik hızlarla yavaşlatan grafit blokları ile bir araya getirilmiş uranyum içerecek şekilde Chicago Üniversitesinin bahçesinde kurulmuştur. Nötronları soğurmak ve böylece reaksiyonun hızını kontrol etmek amacıyla, atom piline kadmiyum çubuklar yerleştirildi. Kadmiyum çubuklar yavaş yavaş çekildi ve kendi kendine devam eden zincir reaksiyon gözlendi. Fermi'nin bu başarısı, dünyada ilk nükleer reaktörün imali ve atom çağının başlangıcı olmuştur.

Enrico Fermi, 28 Kasım 1954 tarihinde Chicago'da kanser nedeniyle öldü.

Bir yıl sonra yüzüncü element keşfedildi ve kendisinin onuruna bu element ''Fermium'' olarak adlandırıldı.
Enrico Fermi Kimdir? Biyografi Enrico Fermi Kimdir? Biyografi Biyografistan Enrico Fermi Hayatı, Enrico Fermi Biyografi, Enrico Fermi Hakkında bilgi... Enrico Fermi , 29 Eylül 1901 yılında Roma'da doğdu. 1922 yılında Pisa Üniversitesinden mezun olmuştur. Lisansüstü çalışmalarında Max B... 4.5 5

Hiç yorum yok: