Biyografi Ara

Fritz Zwicky Kimdir? Biyografi

 

Fritz Zwicky Kimdir
Fritz Zwicky, 14 Şubat 1898 yılında Bulgaristan'ın Varna şehrinde doğdu. 1922'de Zürih’teki Federal Teknoloji Enstitüsü’nde fizik doktorasını tamamladıktan sonra 1925-1972 yılları arasında Pasadena’daki California Teknoloji Enstitüsü Fizik Fakültesi’nde görev yaptı.

1930'lu yılların başlarında katkılar fiziği, gaz iyonlaşması ve termodinamik alanlarında katkılar bulunduktan sonra çalışmalarını süper novalar ve kozmik ışınlar üzerinde yoğunlaştırdı.

1934’te Walter Baade ile birlikte süper novaların normal novalardan tümüyle farklı bir patlayan yıldızlar sınıfı olduğunu ve süper novalardaki patlamaların çok daha seyrek oluşturduğunu ortaya koydu. Daha sonra süper novaların komşu gök adalarına ilişkin kapsamlı araştırmalar yapmaya başladı. 1937’den 1941’e değin 18 gökada keşfetti. Bunların yalnızca 12’sinin adı daha önce astronomi tarihinde geçmişti.

Zwicky, California’da Azusa’daki Aerojet Mühendislik Şirketi’nin 1943-1946 yılları arasında araştırma müdürü, daha sonra da teknik danışmanı olarak ilk jet motorlarından bazısını geliştirdi. Bu motorlar arasında ağır uçakların kısa pistlerden kalkmasına olanak sağlayan jet yardımlı kalkış (JATO) motorları da vardı.

Zwicky kariyeri boyunca süper nova, Kara delikler, Nötron yıldızları ve kozmik ışıklar üzerine yüzlerce makale ve tez yayınlamıştır.

Bunlardan en önemlileri;

1929’da yayınlanan ve Edwin Hubble’nun Kanunlarını anlatan ''Yıldızlar arasında ki kızıl değişim'', 1934’de yayınlanan süpernova ve nötron yıldızlarını tanımlayan ''Süpernova’nın kozmik ışınları'', 1938’de fizikte devrim sayılacak kütle yoğunluğu ve Karadelikler üzerinde fikirler sunan “Nötron yıldızlarındaki çöküşler” sayılabilir.

Fritz Zwicky, 8 Şubat 1974 tarihinde California'da öldü.
Fritz Zwicky Kimdir? Biyografi Fritz Zwicky Kimdir? Biyografi Biyografistan Fritz Zwicky Hayatı, Fritz Zwicky Biyografi, Fritz Zwicky Hakkında bilgi... Fritz Zwicky , 14 Şubat 1898 yılında Bulgaristan'ın Varna şehrinde doğdu. 1922'de Zürih’teki Federal Teknoloji Enstitüsü’nde fizik... 4.5 5

Hiç yorum yok: