Biyografi Ara

Hannes Alfven Kimdir? Biyografi

 

Hannes Alfven
Hannes Alfven, 30 Mayıs 1908 yılında İsveç'in Norrkoping şehrinde doğdu. Öğrenimini Uppsala Üniversitesi'nde tamamlayan Alfvén, 1940'ta Stockholm'daki Kraliyet Teknoloji Enstitüsü'nde çalışmaya başladı.

1930'ların sonları ve 1940'lı yılların başlarında uzay fiziği alanına önemli katkılarda bulundu. Belirli koşullar altındaki plazmanın, içinden geçen manyetik akı çizgilerine göre devindiğini öne süren donmuş akı teoremi bu katkılarındandır. Alfven, sonraları kozmik ışınların kökenini açıklamakta da bu kavramdan yararlandı.

1939'da, manyetik fırtınalara ve kuzey ışığına ilişkin kuramını yayımlayan Alfvén, bu kuramla çağdaş magnetosfer kuramını önemli ölçüde etkiledi. Ayrıca, bir magnetik alandaki yüklü bir parçacığın karmaşık sarmal hareketini kolayca hesaplamayı sağlayan bir matematiksel yaklaştırma yöntemi de buldu.

Magnetik alan etkisindeki plazmaların incelenmesini konu edinen magnetohidrodinamiğin (MHD) öncüsü sayolan Alfvén'in çalışmaları çekirdek kaynaşması (füzyon)denetimine yönelik çabalara temel oluşturdu.

İsveç hükümeti ile düştüğü sayısız anlaşmazlığın ardından Hannes Alfven, 1967 yılında, San Diego'daki California Üniversitesi'nde görev aldı. Daha sonra bu görevin yanı sıra Oslo'daki Kraliyet Enstitüsü'nde de ders vermeye başladı.

İlk araştırmalarının çoğunu 1950'de yayımlanan Cosmical Electrodynamics'de (Kozmik Elektrodinamik) toplayan Alfvén'in, On the Origin of the Solar System (1954, Güneş Sisteminin Kökeni Üzerine), Worlds-Antiworlds (1966, Dünyalar-Karşı dünyalar) ve Cosmic Plasma (1981, Kozmik Plazma) adlı üç kitabı daha vardır.

Molekül, iyon ve elektronların oluşturduğu gaz kümeleri olan plazmaların incelenmesini konu edinen plazma fiziğinin kurulmasına katkıları nedeniyle Fransız Louis Néel ile birlikte 1970 Nobel Fizik Ödülü'nü kazandı.

Hannes Alfven, 2 Nisan 1995 tarihinde Djursholm'de öldü.
Hannes Alfven Kimdir? Biyografi Hannes Alfven Kimdir? Biyografi Biyografistan Hannes Alfven Hayatı, Hannes Alfven Biyografi, Hannes Alfven Hakkında bilgi... Hannes Alfven , 30 Mayıs 1908 yılında İsveç'in Norrkoping şehrinde doğdu. Öğrenimini Uppsala Üniversitesi'nde tamamlayan Alfvén, 1... 4.5 5

Hiç yorum yok: