Biyografi Ara

Hideki Yukawa Kimdir? Biyografi

 

Hideki Yukawa
Hideki Yukava (Yukawa Hideki), 23 Ocak 1907 yılında Tokyo'da doğdu. Kyoto Imperial University mezuniyeti sonrasında teorik fizikle, özellikle elementer parçacıklar konusu ile ilgilenmeye başlamıştır. 1933 yılında Osaka Üniversitesine Doçent olarak başlamıştır.

II. Dünya Savaşından sonra ABD’de kalan ilk japon öğretim üyelerinden biri. 1955′te Japonya’ya döndü ve Kyoto Üniversitesi’nde yeniden ders vermeye başladı. 1935′te mezonlar teorisini ortaya atmıştır. Bu proton ve nötronlar arası ilişkiye ait bir teoriydi.

İki yüklü parçacık arasındaki elektromanyetik etkileşimin gizli foton parçacıkları arasındaki değiş-tokuşun bir sonucu olarak kabul edilmesini göz önüne alan Yukawa, nükleonlar arasındaki nükleer etkileşimin bu ara kuvanton nükleonları yani mezonlar arasındaki değiş-tokuştan doğduğunu varsaydı.

Heisenberg bağıntılarına dayanarak ve nükleer etkili olduğu uzaklık değerini (çekirdek boyutlarının büyüklüğü düzeyinde, yaklaşık 10-15 metre) daha 1935′te bu kuvantonların kütlesini kütlesini ve yaşam süresini hesaplayabileceği veriler buldu. Yukawa’nın tamamen kuramsal olan öngörüsü bir yıl sonra doğrulandı. Anderson ve Blackett kozmik ışınları çözümlerken mezonu (ya da pionu) deneysel yoldan buldular.

Yukava 1940 yılında Kyoto Üniversitesi’nde profesör olmuştur. 1940 yılında Japon Akademisi İmparatorluk Ödülü ‘nü almıştır. Mezonlar ve alanların kuvantal kuramı üstüne çalışmaları ona 1949 yılında Nobel Fizik Ödülü’nü kazandırdı. Ayrıca bu yıl Columbia Üniversitesi’ne geçmiştir. 1953 yılında Yukawa Institute for Theoretical Physics kurumunun ilk başkanı olmuştur. University of Paris tarafından onursal doktora unvanı verilmiştir.

Royal Society of Edinburgh, Indian Academy of Sciences, International Academy of Philosophy and Sciences ve Pontificia Academia Scientiarum tarafından onur üyesi olarak seçilmiştir. 1955 yılında 10 arkadaşı ile beraber nükleer silahlanma karşıtı olan Russell-Einstein Manifestosunu imzalamıştır.

Hideki Yukava,  8 Eylül 1981 tarihinde Kyoto'ta öldü.

Ödülleri

1940 İmparatorluk Ödülü
1941 Akademik Noma Ödülü
1949 Nobel Fizik Ödülü
1963 Yabancı Üyesi Royal London Derneği
1964 Lomonosov Altın Madalyası
1967 Almanya Federal Cumhuriyeti, Liyakat Madalyası
1967 Papalık Bilimler Akademisi Madalyası
1977 Büyük Rising Sun  Order Cordon
Hideki Yukawa Kimdir? Biyografi Hideki Yukawa Kimdir? Biyografi Biyografistan Hideki Yukawa Hayatı, Hideki Yukawa Biyografi, Hideki Yukawa Hakkında bilgi... Hideki Yukava (Yukawa Hideki) , 23 Ocak 1907 yılında Tokyo'da doğdu. Kyoto Imperial University mezuniyeti sonrasında teorik fizikle, ö... 4.5 5

Hiç yorum yok: