Biyografi Ara

John Bardeen Kimdir? Biyografi

 

John Bardeen Kimdir
John Bardeen, 23 Mayıs 1908 yılında ABD'de doğdu. Madison Central yüksek okulundan 1923 tarihinde mezun oldu. Wisconsin Üniversitesinde elektrik mühendisliği okudu.

Matematik ve fizikle ilgili konular üzerinde çok çalıştı. Elektrik mühendisliği bölümünü bitirince Chicago'daki Western Electric Company'de çalışmaya başladı. 1928'de bölümünden mezun oldu.

1938 yılında Minnesota Üniversitesinde ders vermeye başladı. 1943 yılında Manhattan Projesine katılması istendi, ancak kabul etmedi.

1956 yılında transistörü William Shockley ve Walter Houser Brattain ile birlikte icat edip yarı iletken üzerindeki çalışmaları sayesinde Nobel Fizik ödülü kazanan Bardeen'in yüzüne şans 1972 yılında tekrar güldü. Leon Neil Cooper ve John Robert Schrieffer ile birlikte geliştirdiği, BCS kuramını ile 2. kez Nobel Fizik ödülünü alarak tarihe geçti.

John Bardeen, 30 Ocak 1991 tarihinde kalp krizi nedeniyle Boston'da öldü.

John Bardeen BCS Kuramı

Nobel Fizik Ödülünü almasını sağlayan bu kuram süper iletkenliğin kaderini yazdı. Süper iletkende ki elektron çiftlerinden sistemin kuantum mekaniksel dalga fonksiyonuna kadar herşey bu kuramdaydı. Akım taşıyıcıları elektronların bağımsız değil çiftler halinde hareket etmesiydi. Bunun nedeni kristal titreşimi kuantumları alışverişi yani fonon alışverişiydi.

Bu çiftlere Cooper çifti adı verildi.Fizikteki ender olaylardan birini başardılar sistemin kuantum mekaniksel dalga fonksiyonu yazıldı. İzotop etkisinin süper iletkende malzemelerin izotopları için farklı olması,kristal titreşimlerin payı olduğunu ispatlamak için önemli bir kanıttı ama izotoplar sadece kütleleri farklı atomlardı. Kütle titreşim frekansını belirleyen bir değişkendi.

Elektronlar arası bir çekim gücü olabileceği gözlendi. Diğer fikir simetrisinin kendiliğinden bozulabileceğiydi. Simetrinin bozulma miktarı ise düzen parametresi ile gösteriliyordu.
John Bardeen Kimdir? Biyografi John Bardeen Kimdir? Biyografi Biyografistan John Bardeen Hayatı, John Bardeen Biyografi, John Bardeen BCS Kuramı, John Bardeen Hakkında bilgi... John Bardeen , 23 Mayıs 1908 yılında ABD'de doğdu. Madison Central yüksek okulundan 1923 tarihinde mezun oldu. Wisconsin Üniversitesin... 4.5 5

Hiç yorum yok: