Macide Tanır Kimdir? Biyografisi

Macide Tanır
Macide Tanır, 1922 yılında doğdu. Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro ve Opera Bölümünü’nden sınıf atlayarak 3 yılda mezun oldu. Yüksek lisans sonrası 1943 yılında Devlet Tiyatroları’na
katıldı. 1985 yılına kadar sahnelerde kaldı. Sanat yaşamı boyunca sayısı 50′yi aşan dünya tiyatro edebiyatınınseçkin eserlerinin başrollerini oynadı.


TV seyircileri ise, kendisini, Şehnaz Tango dizisinde Şehnaz’ın annesi olarak tanımıştır. Aldığı pek çok ödülün yanı sıra 1991 yılında Devlet Sanatçısı unvanı almıştır. Sanatçının “Tiyatronun Cadısı” isimli bir anı kitabı vardır.

Macide Tanır, 06 Şubat 2013 tarihinde vefat etti.

Filmografisi

1987 Yer Demir Gök Bakır
1989 Baharın Bittiği Yer
1994 Cadı Ağacı
1994 Yengeç Sepeti
1996 Şehnaz Tango (TV Dizisi)
1996 Kurtuluş
1998 Cumhuriyet

Tiyatro

Dünyanın Düzeni
Öteye Doğru
Keçiler Adası
Nora
Hortlaklar
Kılpayı
Kanlı Düğün
Ağaçlar Ayakta Ölür
Altın Göl
Gölge Ustası
Günden Geceye
Ecinniler
Faust
Kibarlık Budalası
Dirlik Düzenlik : Oktay Rifat – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1974
Yanlışlık : AlbertCamus – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1973
Becket Yahut Tanrılarının Şerefi : Jean Anouilh – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1971

Rol Aldığı Radyo Oyunları

1966 Brahms'ı Sever misiniz? (Arkası Yarın serisinde, Francoise Sagan'ın romanından uyarlama)

Macide Tanır Kitapları


"Tiyatronun Cadısı", Macide Tanır, Bilgi Yayınevi (otobiyografi/anı), Ankara, 2000.

Macide Tanır Ödülleri

1961-62 Basının tiyatro sanatçıları arasında yaptığı anket - Yılın Sanatçısı (Ağaçlar Ayakta Ölür)
1964-65 Basın-İş Sendikası - Yılın Sanatçısı (Dünyanın Düzeni)
1968-69 Sanatsevenler Kurumu En İyi Oyuncu (Kıl Payı)
1973-74 Sanatsevenler Kurumu - En İyi Oyuncu (Yanlışlık)
Sanat Kurumu - En İyi Oyuncu (Gölge Ustası)
1988 Kültür Bakanlığı - Jüri Özel Ödülü
1988 Şehir Tiyatroları - Yılın Sanatçısı
1988 Hürriyet Gazetesi - Yılın Sanatçısı
1989 Kadınlar Birliği - En Başarılı Sanatçı
1990 Mersin Kültür ve Sanat Şenliği Onur Ödülü
1990 Sanat Kurumu - Yılın Sanatçısı
1991 Devlet Sanatçısı
1992-93 Avni Dilligil Onur Ödülü - Müziksiz Evin Konukları
1992-93 İtalyan Kültür Bakanlığı - Adelaide Ristari Ödülü
1993 Ses-Der Ödülü
1993-94 İstanbulMilletlerarası Lions Kulübü Ödülü
1996 Yarım Asır Sahnede - Altın İğne
1996 Lions Yönetim Çevresi Ödülü
1996-97 ÇASOD Ödülü
1997 1. Afife Tiyatro Ödülleri - Nisa Serezli Aşkıner Özel Ödülü
1998 Kadınlar Birliği Şişli Şubesi Cumhuriyetin 75. Yılı Ödülü
1998 Mimoza Dergisi - 75 Yılda 75 Kadına Ödül
Previous
Next Post »