Biyografi Ara

Marquis de Condorcet Kimdir? Biyografi

 

Condorcet
Marquis de Condorcet, 17 Eylü 1743 yılında Fransa'da doğdu. Fransız filozof, matematikçi ve siyaset bilimcidir. 16 yaşındayken, bir matematik tezinde gösterdiği başarıyla dikkatleri çekti.

1769'da Bilimler Akademisi’ne seçildi. Bu arada Voltaire, Turgot ve d’Alembert gibi düşünür ve bilim adamlarının etkisiyle felsefe ve toplumbilim gibi konulara da ilgi duymaya başladı. Ölen Akademi üyelerine yazdığı övgülerle (Les Éloges) adını duyurdu.

1777 yılında baskıcı yöntemleriyle tanınan dük de la Villiere’e övgü yazmayı geri çevirince Akademi’den çıkarıldı. Turgot’un sağladığı olanak ile Maliye Genel Müfettişi oldu. 1782'de Akademi’ye yeniden seçildi. Cumhuriyetçi görüşleri benimseyerek Fransız Devrimi saflarında yer aldı. Paris’ ten milletvekili seçildi, eğitim, sosyal güvenlik gibi konularda öneri taslakları hazırladı. Jakobinler yönetimi alınca, 1794'te Girondin yanlısı olduğu gerekçesiyle Devrim Mahkemesi’ne verilince kaçarak bir süre saklandı.

Bu dönemde tüm kaynaklardan yoksun olmasına karşın ''İnsan Zekasının İlerlemeleri Üzerine Tarihi bir Tablo Taslağı'' adlı eserini yazdı. Ancak bir süre sonra yakalanınca kapatıldığı yerde, 28 Mart 1794 tarihinde zehir içerek intihar etti.

Condorcet, dünya çapında tanınan Leonhard Euler ve Benjamin Franklin gibi ünlü bilim adamları ile çalıştı.

Ütopyacı hümanist düşünür olarak insanlık tarihini 10 döneme ayırdı. Fransız Devrimi ile başlayan son dönemin, tüm insanlık için doğal kaynakların hakça paylaşıldığı, aklın ve hoşgörünün, esenlik ve eşitliğin egemen olduğu, savaşların sona erdiği bir ortamın başlangıcı olduğunu savundu. Görüşleriyle toplum felsefesiyle ilgili düşünürlerin, özellikle Auguste Comte‘a ışık tuttu. Bütün eserleri ölümünden sonra 1822′de 21 cilt olarak yayımlandı.
Marquis de Condorcet Kimdir? Biyografi Marquis de Condorcet Kimdir? Biyografi Biyografistan Marquis de Condorcet Hayatı, Marquis de Condorcet Biyografi, Marquis de Condorcet Hakkında bilgi... Marquis de Condorcet , 17 Eylü 1743 yılında Fransa'da doğdu. Fransız filozof, matematikçi ve siyaset bilimcidir. 16 yaşındayken, bir m... 4.5 5

Hiç yorum yok: