Mehmet Ali Birand Kimdir? Biyografisi

Mehmet Ali Birand
Mehmet Ali Birand, 9 Aralık 1941 yılında İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde doğdu.  Annesi Mürvet hanım Elazığ'ın Palu ilçesinden, Babası İzzet Birand ise Karadeniz Ereğlisi kökenlidir.

Galatasaray Lisesi'nde okuyan Mehmet Ali Birand, 1964 yılında Milliyet gazetesinde mesleğe başladı. Abdi İpekçi'den sonra kısa bir dönem Milliyet'in genel yayın yönetmenliğini yaptı. Sabah gazetesinde köşe yazarlığı, TRT ve Show TV'de 32. Gün programını yaptı ve 1992-1995 yılları arasında Show TV'de ana haber bültenini sundu. Hâlen CNN Türk yöneticilerinden biri olmakla birlikte CNN Türk'te günlük haber programı Manşet'i ve 32. Gün'ü; Kanal D'de ise ana haber bültenini sunmaktadır. Evli ve Umur Ali Birand'ın babası olan Mehmet Ali Birand, Fransızca ve İngilizce bilmektedir ve aynı zamanda Belçika vatandaşıdır.

1996-1997 dönemin Mehmet Ali Birand'ın adı, 28 Şubat sürecinde andıç belgelerinde geçti.

TRT için 32. Gün programını hazırladığı dönemde sahtecilik ve dolandırıcılık iddiası ile hakkında açılan kamu davasından yargılandı ve hüküm giydi. Olayı ortaya çıkaran TRT Teftiş Kurulu raporunda Birand'ın kurumu uğrattığı zarar: 2 milyon Belçika Frangı, 4 milyon 650 bin İtalyan Lireti, 104.100 Fransız Frangı, 34.600 ABD Doları, 28.400 İngiliz Sterlini, 35.360 Avusturya Şilini, 1.558 Alman Markı, 310 İsviçre Frangı olarak belirlenmiştir.

Mehmet Ali Birand, Ankara 17. Asliye Ceza Mahkemesi'nin Esas 1994/1315 sayılı kararıyla TRT`yi dolandırmaktan 11 ay 20 gün hapis cezası almıştır. Cezası Yargıtay tarafından da onanan Birand, TRT'nin zararını geri ödemiş ve aldığı hapis cezası paraya çevrilmiştir. Hakkında aynı suçtan açılan ikinci bir davada, mahkemece suçu sabit görülmekle birlikte zaman aşımı nedeniyle dava düşmüştür.


2012 yılında Can Dündar tarafından "Birand, Bir Ömür Ardına Bakmadan" adlı kitabı yazmıştır.
Mehmet Ali Birand,  17 Ocak 2013 tarihinde vefat etti.

Mehmet Ali Birand Kitapları

1984 12 Eylül 04.00
1992 Apo ve PKK
1993 Demirkırat: Bir Demokrasinin Doğuşu (Can Dündar, Bülent Çaplı ile)
1995 10 yılın perde arkası 32. gün
32. Gün 20 Yılın Perde Arkası
1996 Türkiye'nin Gümrük Birliği macerası (1959-1995)
1997 Panorama '97 CD-ROM 32. Gün Dünya'da ve Türkiye'de Yılın Olayları
1999 12 Eylül: Türkiye'nin miladı
2000 12 Mart: İhtilalin pençesinde demokrasi
Emret komutanım
30 Sıcak gün
Diyet: Türkiye ve Kıbrıs üzerine uluslararası pazarlıklar 1974-1980
The Özal Bir Davanın Öyküsü (Soner Yalçın ile)
Türkiye'nin Büyük Avrupa Kavgası 31 Temmuz 1959'dan 17 Aralık 2004'e
Türkiye'nin Avrupa Macerası 1959-1999
Mehmet Ali Birand
2012 Son Darbe: 28 Şubat


Filmografisi


2005 Unutulmaz Maçlar (belgesel)
2006 100 Yıllık Sevda
2006 17 Mayıs
2006 Latife Hanım
2008 Çok Güzel Hareketler Bunlar
2009 Küçük Kadınlar
2012 Kurtuluş Son Durak
2012 Annem Uyurken

Çalıştığı Gazeteler


1964-1992 Milliyet
1992-1998 Sabah
1999 Posta
2001 Hürriyet
2001-2011 Milliyet

Çalıştığı TV Kanalları


1968-1992 TRT
1992-1995 Show TV
1993-1995 Cine5
1995 Atv
1995-1998 Show TV
1995-1999 Cine5
1999 Eko Tv
1999 Kanal D
1999 Show TV
1999 CNN Türk
1999-2003 Süper Kanal
2005-2013 Kanal D
Previous
Next Post »