Nilgün Belgün Kimdir? Biyografisi

Nilgün Belgün
Nilgün Belgün, 18 Mart 1953 yılında İstanbul'da doğdu. Özel Şişli Lisesi ve İstanbul Belediye konservatuarı Şan ve Tiyatro Bölümü mezunu olan Belgün, 1973 yılında sanat hayatına atıldı. İlk olarak Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda deneyim edinen sanatçı, daha sonra Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu, Levent Kırca Tiyatrosu, Haldun Dormen Tiyatrosu, Tiyatro İstanbul gibi topluluklarda çalıştı. Çeşitli sinema ve dizi filmlerde rol aldı.

Sanat hayatının dışında, iki kitap yazan ve sosyal etkinliklerde de bulunan Nilgün Belgün, Türkiye Menopoz ve Osteoporoz Derneği'nde Türkiye genelinde ''Kadını Bilinçlendirme'' kampanyasında çalışmalar yaptı, Parkinson hastalığıyla ilgili 2 yıl süren sağlık çalışmalarında yer aldı. Önce Star TV, sonra TV 8'de  ''Hafta İçi Hergün Nilgün Belgün'' programını yaptı. 4 kez evlenen Nilgün Belgün’ün Oylum ve Merve adında 2 kız annesidir.

Akasya Durağı dizisinde Zeki Alasya'nın yunan eşi Ellenie rolünü oynayan Nilgün Belgün, son olarak Kral Yolu - Olba Krallığı filminde oynadı.

Nilgün Belgün Kitapları

İçimdeki Kadın, Filika yayınları
Bir Kadın Bir Erkek, Filika Yayınları (Cengiz Özakıncı ile)
Hayat... Sen Benimsin, Doğan Egmont Yayıncılık ve Yapımcılık (Gülenay Börekçi)

Filmografisi

2012 Kral Yolu : Olba Krallığı - Babaanne

2011 Papatyam - Beyza
2010 Petek Dinçözle 10 Numara
2010 Karışık Aile
2009-2012 Akasya Durağı - Eleni
2008 Benim Annem Bir Melek
2008 Yağmurdan Sonra
2006 Çinliler Geliyor
2006 Yalancı Yarim
2004 Mavi Kolye
2004 3. Tür
2004 Tatil Aşkları
2004 Yabancı Damat
2003 Beybaba / Koltuk
2003 Büyümüş de Küçülmüş
2002 Şeytan Bunun Neresinde
2001 Şen Kahkahalar
2001 Güz Gülleri
2001 Bana Şans Dile
2000 Bir Demet Kahkaha
2000 Adada Bir Sonbahar
2000 Baykuşların Saltanatı
1999 Kadınlar Kulübü
1997 Hayvanlara Dokunduk
1996 Köşe Kapmaca
1995 Çiçek Taksi
1993 Cümbüş Sokak
1993 Bizim Mahalle
1988 Bıçkın


Tiyatro

İkinin Biri : Ray Cooney - Dormen Tiyatrosu
Çılgın Hafta Sonu
Bir Kış Öyküsü
Tepetaklak
Papaz Kaçtı
Keşanlı Ali Destanı
Matruşka
Deliler Boşandı
Yedi Kocalı Hürmüz
Karmakarışık
İyi Günde Kötü Günde
Hoşça Kal İstanbul


Nilgün Belgün Ödülleri

1993 Milliyet Gazetesi Yılın En İyi Tv Komedi Kadın Oyuncusu ödülü.
2006 Tiyatro İstanbul, Tepetaklak, Yılın En İyi Komedi Kadın Oyuncusu 8 ödül.
2006 Kadıköy Güzel Sanatlar Lisesi, Altın Lale Güzel Sanatlar Ödülü, En İyi Tiyatro oyuncusu
Previous
Next Post »