Önder Somer Kimdir? Biyografisi

Önder Somer
Önder Somer (Önder Döşer), 7 Mart 1937 yılında İstanbul'da doğdu. Döşer soyadı baba mesleği olan döşemecilikten gelmekteydi. Zaten kendisi de sinemaya başlamadan önce Kapalıçarşı'da mobilya mağazası işletiyordu. Sinemadaki ilk filmi Türker İnanoğlu'nun yönettiği 1960 tarihli Senden Ayrı Yaşayamam olmuştur. Bu romantik dramda başrolde oynuyordu. 1962 yılında çevrilen İnsan Doğarken Ağlar, Harmandalı Efem Geliyor ve Dikmen Yıldızı adlı filmlerde de başrollerde oynadıktan sonra yavaş yavaş jön rollerinden yakışıklı kötü adam tiplemelerine kaydırıldı ve sinema kariyerine bu şekilde ikinci derece rollerle devam etti ve 100'ün üzerinde filmde oynadı.

1970'li yıllarda Türk sinemasında ekonomik koşulların da zorlamasıyla bir se** filmleri furyası başlayınca sinemadan elini eteğini çekti. Bu dönemde Suadiye'de Kuaför dükkânı işletmeciliği yaptı. 16 yıl boyunca SODER'de yönetim kurulu üyeliği yaptı. Sinema dışında Kapalıçarşı Esnafları Derneği başkanlığı da yapmıştır. 

Önder Somer, 16 Mayıs 1997 tarihinde geçirdiği trafik kazası sonucu yaşamını yitirdi.

Yeşilçam'ın Avrupai tipli bu aktörü, yakışıklı yüzü, briyantinli saçları, ince kaytan bıyıkları, renkli gözleri, soğuk bakışları, belli belirsiz sinsi gülümsemesiyle, bir de filmlerinde neredeyse alâmet-i fârikası haline gelmiş 'ilaçlı gazozu'yla (kadınları uyutmak, onlara kötülük yapmak için kullandığı silahlarından biri) kendine has özel bir tipleme yaratmıştı. Önder Somer, Zeki Alasya'nın 2002 yılında yönettiği (aynı zamanda da oynadığı), eski Türk filmlerine bir selam duruşu niteliğinde olan parodi filmi Ömerçip'te de anılmıştır. Bu filmde Önder Somer'i Bekir Aksoy canlandırıyordu.


Filmografisi

1985 Katma Değer Şaban
1984 Namuslu
1975 Oy Emine
1974 Düşmanlarım Çatlasın
1973 Ablam
1973 Anneler Günü
1973 Aşkın Zaferi / Aşk ve Vatan
1973 Beddua / Günahsız Kadın
1973 Çoban
1973 Elbet Birgün Buluşacağız
1973 İki Süngü Arasında
1973 Züleyha
1972 Bitirim Kemal
1972 Denizden Gelen Kız
1972 Elveda Yavrum
1972 İtham Ediyorum
1972 Kırbaçlı Yosma
1972 Namus Orhan
1972 Tehlikeli Görev
1971 Adaletin Bu Mu Dünya
1971 Altın Mı Aşk Mı
1971 Bir Varmış Bir Yokmuş
1971 Cafer Bey İyi, Fakir Ve Kibar
1971 Cilalı İbo Yetimler Meleği
1971 Genç Kızlar Pansiyonu
1971 İbiş Gangsterlere Karşı
1971 Se** Ve Silah
1971 Senede Bir Gün
1971 Sevenler Kavuşurmuş
1971 Son Hıçkırık
1971 Tanrı Şahidimdir
1971 Yağmur
1971 Yumurcağın Tatlı Rüyaları
1970 Buğulu Gözler
1970 Mazi Kalbimde Yaradır
1970 Acımak
1970 Berduş Kız
1970 Bu Yumruk Sana
1970 Duyduk Duymadık Demeyin
1970 Günahımı Çekeceksin
1970 Her Günaha Bir Kurşun
1970 Kaçak
1970 Son Günah
1970 Yarım Kalan Saadet
1970 Yavrum
1970 Yılan Kadın
1970 Fosforlu Cevriyem
1969 Bana Derler Fosforlu
1969 Sonbahar Rüzgarları
1969 Ağlama Değmez Hayat
1969 Altın Kalpler
1969 Ayşecik'le Ömercik
1969 Bir Vefasız Yar İçin
1969 Deli Murat
1969 Fakir Kızın Romanı
1969 Hayat Kavgası
1969 İnleyen Nağmeler
1969 Karlı Dağdaki Ateş
1969 Kızım Ve Ben
1969 Ninno
1969 Osmanlı Kartalı
1969 Öldüren Aşk
1969 Ömercik Babasının Oğlu
1969 Sevgili Babam
1969 Sokak Kedisi
1969 Tatlı Sevgilim
1969 Yumurcak
1969 Artık Sevmeyeceğim
1968 İftira
1968 Kadın İntikamı
1968 Kara Yazım
1968 Ana Hakkı Ödenmez
1968 Aşka Tövbe
1968 Azize
1968 Baharda Solan Çiçek
1968 Benim De Kalbim Var
1968 Gönüllü Kahramanlar
1968 Gözyaşlarım
1968 Kader Böyle İstedi
1968 Kara Sevda
1968 Nilgün
1968 Sabah Yıldızı
1968 Sevemez Kimse Seni
1968 Yaratılan Kadın
1967 Ayrılık Saati
1967 Sürtüğün Kızı
1967 Anadolu Kızı
1967 Deli Fişek
1967 Demir Bilek
1967 Karım Beni Aldatırsa
1967 Paşa Kızı
1967 Pranga Mahkumu
1967 Samanyolu
1967 Sözde Kızlar
1967 Yaşlı Gözler
1967 Zalimler De Sever
1967 Zehirli Hayat
1966 Çalıkuşu
1966 Sana Layık Değilim
1966 Allahaısmarladık Yavrum / Yarın Ağlayacağım
1966 Ben Bir Sokak Kadınıyım
1966 Bir Millet Uyanıyor
1966 Denizciler Geliyor
1966 İntikam Uğruna
1966 Kıran Kırana
1966 Ölmek Mi Yaşamak Mı
1966 Ölmeyen Aşk
1966 Allaha Ismarladık
1965 Haremde Dört Kadın
1965 Kırık Hayatlar
1965 Sevinç Gözyaşları
1965 Tamirci Parçası
1965 Tehlikeli Adımlar
1964 Gurbet Kuşları
1964 Altın Kelepçe
1964 Ankara'ya Üç Bilet
1964 Güzeller Kumsalı
1964 İçimizdeki Şeytan
1964 İstanbul'un Kızları
1964 Kanun Karşısında
1964 Şehrazat
1963 Gizli Sevda
1963 Harmandalı Efe'nin İntikamı
1963 İkisi De Cesurdu
1963 Kızlar Büyüdü
1963 Kin
1962 Dikmen Yıldızı
1962 Ayşecik Ateş Parçası
1962 Beş Hikaye
1962 İnsan Doğarken Ağlar
1962 Senden Ayrı Yaşayamam
1962 Senden Ayrı Yaşayamam
1962 Harmandalı Efem Geliyor
Previous
Next Post »