Biyografi Ara

Percy Williams Bridgman Kimdir? Biyografi

 

Percy Williams Bridgman
Percy Williams Bridgman, 21 Nisan 1882 yılında Cambridge'te doğdu. 1900 yılında Harvard Üniversitesi'ne giren Bridgman yıllarca fizik dalında eğitim görmüş ve doktorasını tamamlamıştır.

1910 yılından itibaren emekliliğine kadar Harvard'da ders vermiştir. 1919 yılında profesör olmuştur. 1905 yılında yüksek basınç altındaki maddenin özelliklerini araştırmaya başlayan Bridgman bu alanda çok önemli başarılara imza atmıştır. Bunlara ek olarak birçok kere elmas sentezlemeyi denemiş fakat başarısız olmuştur.

Mezun olduğu Harvard Üniversitesi'nde 1926 yılında matematik ve fizik profesörlüğüne getirildi. Yüz binlerce atmosfere ulaşabilen yüksek basınçlar elde etmeye çalıştı ve bunların etkisi altındaki maddenin özelliklerini inceledi.

1914 yılında sudan daha yoğun sayısız buz çeşitleri ve 12000 atmosferde değişmeyen siyah fosforu buldu. Aynı zamanda metallerin ısı ve elektrik iletkenlerini inceledi ve basınca göre değişkenliklerini gösterdi ve ayrıca billurların niteliklerini de inceledi. Bağlılık ve kuvanta teorilerinin fizik teorileri üzerindeki etkilerini araştırdı. 1946 yılında yüksek basınçları konu alan araştırmaları hasebiyle Nobel Fizik Ödülü'nü kazandı. Ayrıca bilimsel yöntem ve bilim felsefesinin diğer yönleri üzerine de birçok eser vermiştir.

Bridgman, 20 Ağustos 1961 tarihinde metastatik kanserle bir süre boğuştuktan sonra intihar ederek yaşamına son verdi.

"Toplumun birisinin bu şeyi kendi kendisine yapmasına sebep olması nazikçe değil. Büyük ihtimalle bu bunu kendi kendime yapabileceğim son gün."

Bridgman'ın intiharı ve intihar mektubunda bulunan bu sözü yardımlı intihar tartışmasındaki her iki taraf tarafından da birçok kez alıntılanmıştır.
Percy Williams Bridgman Kimdir? Biyografi Percy Williams Bridgman Kimdir? Biyografi Biyografistan Percy Williams Bridgman Hayatı, Percy Williams Bridgman Biyografi, Percy Williams Bridgman Hakkında bilgi... Percy Williams Bridgman , 21 Nisan 1882 yılında Cambridge'te doğdu. 1900 yılında Harvard Üniversitesi'ne giren Bridgman yıllarca f... 4.5 5

Hiç yorum yok: