Biyografi Ara

Abdurrahman Kızılay Kimdir? Biyografisi

 

Abdurrahman Kızılay
Abdurrahman Kızılay, 1 Temmuz 1938 yılında Kerkük'te doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kerkük'te tamamlamış ve müzik eğitimi için Ankara'ya gelmiş ve Ankara Devlet Konservatuvarı Kontrbas Bölümü'nden mezun olmuştur.

Abdurrahman Kızılay, 1974'te Türk vatandaşlığına kabul edilmiştir. Ses sanatçısı, ud virtüözü ve söz yazarıdır. Türkiye'de "Altın Hızma Mülayim" adlı türküsü ile tanınmaktadır.

Kerkük türkülerini tanıtırken aynı zamanda Kerkük bölgesinin ve Kerkük'teki Türk varlığının yaşadığı sıkıntıların da Türkiye'de duyulmasını sağlamıştır. Kerkük'te yaşananları Dünya çapında da duyurmaya çalışmıştır. Asıl adı Abdurrahman Ömer İbrahim olan Kızılay'a uzun yıllar Kerkük Kızılayı'nda gönüllü olarak çalıştığı için Kızılay soyadı önerilmiş ve kendisi de bu soyadı kabul etmiştir.

Hayatı boyunca Avrupa'daki birçok ülkede ve ABD'de konserler veren sanatçı son olarak da Türkmeneli Televizyonu'nda "Dost Bağının Bülbülleri" adıyla bir program hazırlamaktaydı. Sanatçı, 2002 yılında Mehmet Özbek ile 'Mum Kimin Yanan/ Kerkük Türküleri' adlı bir albüm yapmıştır. Abdurrahman Kızılay 12 Aralık 2010 tarihinde Ankara'da Özel 29 Mayıs Hastanesi'nde solunum yetmezliği nedeniyle tedavi görürken 72 yaşında vefat etmiştir.


Abdurrahman Kızılay Eserleri

Altın Hızma Mülayim
Evlerinin Önü Boyalı Direk (Derleme)
Dağlar Başın Alaydım
Baba Bugün Dağlar Yeşil Boyandı
Aynaya Baktım Saç Beyaz Olmuş
Esmerim Güzel Esmerim
Güler Oynarım
Yazmalı Gelin Yazmalı
Her Gün Akşam Olur
Altın Tabakta Bal Var
Abdurrahman Kızılay Kimdir? Biyografisi Abdurrahman Kızılay Kimdir? Biyografisi Biyografistan Abdurrahman Kızılay , 1 Temmuz 1938 yılında Kerkük'te doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kerkük'te tamamlamış ve müzik eğitimi için Ank... 4.5 5

Hiç yorum yok: