Biyografi Ara

Ahmet Özdemir Kimdir? Biyografisi

 

Ahmet Özdemir
Ahmet Özdemir - Kör Ahmet, Konya'nın meşhur yerel sanatçısıdır. Doğuştan gözleri görmez. Çiçek hastalığı yüzünden 1933 yılında Konya'da görme özürlü olarak dünyaya gelen Ahmet Özdemir'e yörede 'Ahmet Ağa' çağrılmasına karşın, o kendisini 'Kör Ahmet' diye namlandırarak ismiyle müsemma olmanın özgüvenini yaşıyor.

Bağlama ve ud çalan Ahmet Özdemir, düğün, nişan ve sünnetlerde müzisyenlik yapmasının yanı sıra ülkemizin hala hayatta olan nadir meddahlarından biridir. Yerel ağız ile yaptığı taklitler, oynadığı piyesler, Anadolu'da kökü çok eskilere dayanan hikaye anlatıcılığı Kör Ahmet'i Konya folklörünün en önemli kişilerinden biri yapmaktadır.

Doğuştan kör olması, muhafazakar Konya yöresinde yapılan kadınların kendi aralarında yaptıkları kına gecelerinde tercih edilen bir isim olmasını sağlamıştır.

Ahmet Özdemir'in müziğe kabiliyeti, 2-3 yaşlarında çevresindeki sesleri taklit etmeye başlamasıyla ortaya çıkmış. Babası tarafından kendisine hediye edilen ud ile adeta bütünleşen ve peşine takıldığı tını ile hayatını tanımlayan Özdemir, kısa sürede bir udî gibi çalıp söylemeye başlamış. 11 yaşında başladığı ud eğitimini Şehabettin isimli öğretmeninin yardımıyla ilerleten Özdemir, daha sonrasında TRT Ankara Radyosu'nda büyük udîlerden ders alarak eğitimini tamamlamıştır.

Herkes bir kazaya namzettir.
Cenab-ı Hakk kiminin elini alır, kiminin ayağını.
Benim de gözümü aldı.
Ancak bana öyle bir kalp gözü verdi ki
Benim gördüğümü sizin görmeniz mümkün değil.
Ahmet Özdemir Kimdir? Biyografisi Ahmet Özdemir Kimdir? Biyografisi Biyografistan Ahmet Özdemir - Kör Ahmet , Konya'nın meşhur yerel sanatçısıdır. Doğuştan gözleri görmez. Çiçek hastalığı yüzünden 1933 yılında Konya&... 4.5 5

Hiç yorum yok: