Biyografi Ara

Aşık Yoksul Derviş Kimdir? Biyografisi

 

Aşık Yoksul Derviş
Aşık Yoksul Derviş - Şemsettin Kubat, 1943 yılında Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesi, Karacalar Köyü'nde dünyaya gelmiştir. Annesinin adı Hatice, babasının adı Seydi olup, 3 kız 2 oğlan kardeşin en küçüğüdür. Şiir yazmaya 12 yaşında başlamıştır. 14-15 yaşlarında, Kuran dersleri aldığı Namık Hoca'nın yanında, Kuran-ı Kerim'i ezberlemiştir.

1959 yılında İstanbul'a gitmiştir. Kartal Cevizli Dokuma Fabrikası'nda ve Taşlı Tarla Rami'de Büyük Dokuma Fabrikasında çalışmıştır.

Bu güne kadar 12 kitabı yayınlanmıştır. Şiirleri 55 kitap, dergi veya antolojide yer almaktadır. Katıldığı şiir yarışmalarında birincilik, ikincilik, üçüncülük, mansiyon, vb. olmak üzere toplam 19 ödülü vardır.

Şemsettin Kubat şiir yazma yanında "Halk Ozanı" isimlendirmesine tam uymaktadır. Yurt içinde ve yurt dışındaki konserlere katılmaktadır. Ayrıca aşıklar bayramı, şairler şöleni, konser ve festivaller, seminer, sempozyum, panel ve çeşitli oturum ve konuşmalar, Anadolu inanç önderleri toplantıları, Yunus Emre Sevgi Yılı seminerleri gibi bir çok sempozyumlarda konuşmacı olarak bulunmuştur. Antalya, Isparta, Afyon, Aydın, Eskişehir, Ankara, Nevşehir illerinde semah zakirliği ve dergah temsilciliği görevlerinde bulunmuştur.

Bazen aruz vezni kullansa da şiirlerini, 5, 6, 7, 8 ve 11 hece ölçüsüyle yazmaktadır. Şiirlerine üç tez çalışmasında atıf yapılmış, kendi ifadesine göre, 1999-2000'de Afyon Kocatepe Üniversitesi'nce 150 sayfalık bir tez konusu olmuştur.

Kubat, Halk Ozanları Kültür Vakfı üyesi olup 5 çocuk babasıdır. Çocuklarından bir kızı ve bir oğluna saz çalmayı öğretmiş, ödül alan şiirleri, yine kendi ifadesine göre, 3 halk Ozanı, 50 kadar sanatçı yetiştirmiştir.

İlkokul mezunu olan Kubat, şiir yazarlığı ve Halk Ozanlığı dışında eski Türkçe-Osmanlıca araştırmacılığı ve imamlık yapmaktadır. İmamlığı Diyanete bağlı bir imamlık değildir.

Şiirlerinde kendisini Kadirî ve Hüseynî olarak nitelendiren Kubat, şiirlerini, aşk, sevgi, destan, deyiş, kardeşlik, dostluk, vatan sevgisi ve ilahi duygularla yazar. Tasavvufî konular yanında kahramanlık, vatan, millet sevgisi, şehitler, Mehmetçik, istiklal, Atatürk, orman gibi farklı temaları işler.

12 adet şiiri Fransızca'ya da çevrilen Kubat(1996:85-95), halen Karacalar'da oturmakta ve aşıklık geleneğini sürdürmektedir.

Aşık Yoksul Derviş Eserleri

Şehitlerin Anısı, Ankara, 1967
Gönülden Sesler, Uğur Ofset, Eskişehir, 1986
Aşkın Dizeleri; Öztürk Matbaası, Ankara, 1987
Yüzbin Oldu Yarelerim, Öztürk Matbaası, Ankara, 1989
Dost Eline Götür Beni, Öztürk Matbaası, Ankara, 1989
Nefeslerin Özü, Ufuk Ofset, Ankara, 1993
Hoşgörü, Kültür Bakanlığı H.G.M., Ankara, 1993
Yunusca, Erk Yayıncılık, Ankara, 1996
Deyişlerin Dilinden, Güler Ofset, Ankara, 1997
Güzelleme,Gürler Ofset, Ankara, 1997
Duygularla Nefeslerle Evrenseldir Şiirimiz, Altın Ofset, 1999, Afyon
Aşık Yoksul Derviş, hayatı ve Edebi Kişiliği
Aşık Yoksul Derviş Kimdir? Biyografisi Aşık Yoksul Derviş Kimdir? Biyografisi Biyografistan Aşık Yoksul Derviş - Şemsettin Kubat , 1943 yılında Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesi, Karacalar Köyü'nde dünyaya gelmiştir. Annesinin ... 4.5 5

Hiç yorum yok: