Cihan Ünal Kimdir? Biyografisi

Cihan Ünal
Cihan Ünal, 22 Ocak 1946 yılında Kastamonu'da doğdu. Ankara Devlet Konservatuarı mezunu olan sanatçı, ortaöğrenim yıllarında TRT Ankara Radyosu ve Halkevleri Tiyatro bölümünde amatör çalışmalarda bulundu.

1968 yılında Ankara Devlet Tiyatrosu'nda göreve başlayan Cihan Ünal, 1982 yılında özel gerekçelerle İstanbul Şehir Tiyatroları kadrosunda yer almaya başladı.


Cihan Ünal, 1995 yılında da Tiyatro İstanbul ekibi içinde yer aldı. Ankara Devlet Konservatuarı ve İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi Tiyatro Bölümü'nde öğretmenlik yaptı. Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçısı Hepşen Akar'ın kardeşidir.


Cihan Ünal, 1970'li yıllardan bu yana Damdaki Kemancı, Şeytan, IV. Murat, Kuruluş, Gazap Rüzgarları gibi birçok yapımda rol aldı.

İlk evliliğini 1970 yılında manken Sabiha Tarhan ile yapan Cihan Ünal'ın bu evliliğinden 1977 yılında Irmak Ünal doğdu. 1983-1987 arasında ise Türkan Şoray ile evliydi. Bu evliliğinden de 1985 yılında Yağmur Ünal adında bir kızı oldu. 2000 yılında ise Nazlı Tazebay ile evlilik yaptı ancak bu evliliği de 2002 yılında sona erdi.

2004 yılında ile Kadın İsterse dizisinde Hülya Avşar ile birlikte rol alan Cihan Ünal, son olarak 2008 yılında Kırmızı Işık adlı dizide rol aldı.

Filmografisi

2008 Kırmızı Işık - Sunucu
2007 Aşk Yeniden - Mete2004 Kadın İsterse - Zafer
2001 Nisan Yağmuru - Tuna
1988 Türk Vakıf Medeniyeti 
1988 Gece Dansı Tutsakları - Haluk
1987 Kuruluş / Osmancık - Osman Gazi
1987 Kalbimdeki Düşman - Cemil
1985 Bir Kadın Bir Hayat - Turgay
1985 Körebe - Metin
1984 Bir Sevgi İstiyorum - Yunus Kaptan
1983 İhtiras Fırtınası - Feyyaz
1983 Seni Seviyorum - Murat
1982 Seni Kalbime Gömdüm - Ali
1982 O Kadın - Cihat Giray
1982 Gazap Rüzgarları - Müfettiş
1982 Mine - İlhan
1981 Herhangi Bir Kadın - Murat Gaffaroğlu
1981 Bağdat Hatun - Bahadır Han
1980 Yedi Kocalı Hürmüz - Doktor
1980 IV. Murat 
1977 Gül ve Bülbül 
1975 Yargıç ve Celladı
1974 Şeytan 
1972 Damdaki Kemancı 

Cihan Ünal Ödülleri

1972 - 4. Murat ve Becket rolleriyle Ankara Sanatseverler Derneği En İyi Erkek Oyuncu Ödülü
1973 - Fatih rolüyle Ankara Gazeteciler Cemiyeti En İyi Aktör Ödülü.
1985 - Hürriyet Gazetesi - Altın Kelebek, Sinemada En İyi Erkek Oyuncu Ödülü
1997 - Aktör Kean rolüyle Avni Dilligil En iyi Aktör Ödülü.
1998 - Sadri Alışık Ödülleri En iyi Erkek oyuncu Ödülü. Sanat’taki (Art) rolüyle.
2000 - Türk Dil Kurumu Özel Ödülü.
2003 - 2004 Akademik yılı Hacettepe Üniversitesi “Sanat Ödülü” 
Previous
Next Post »