Deniz Türkali Kimdir? Biyografisi

Deniz Türkali
Deniz Türkali, 1944 yılında İstanbul'da doğdu. Nişantaşı Kız Lisesi'nde okurken tiyatro ile tanıştı. Şişli Koleji'nden mezun oldu. Konservatuar Tiyatro Bölümünü kazanıp Türkiye'deki 2 yılın ardından tiyatro eğitimine Londra'da devam eder. Müzik çalışmalarını beraberinde gerçekleştirdi. Çeşitli ülkelerde konserler verdi. Türkiye'ye döndükten sonra bir sure Milliyet Yayınları'nda yayın danışmanlığı yaptı.

1977 yılında Atıf Yılmaz'ın İbo ile Güllüşah filmin'nin senaryosuna katkıda bulunan Deniz Türkali, ayrıca Kemal Sunal ve Gülşah Soydan'ın rol aldığı filmde Oya karakteri ile rol alarak sinema oyunculuğuna da başlamış oldu. Şarkıcılığa da devam edip tek kişilik tiyatro oyunlarında oynadı. Radyoda ve televizyonda programlar yaptı. Sinema ve TV filmlerinde oynadı. Film senaryoları yazdı. Film müziklerini seslendirdi. Tiyatronun yanı sıra kabare programlarında oynadı. Beyoğlu dergisinde köşe yazıları, Kriter dergisinde Avrupa Birliği ülkeleri sinema tanıtım yazıları yazdı. Şehvet adlı bir de albümü var.

Yazar Vedat Türkali'nin kızı, yönetmen ve senarist Barış Pirhasan'ın ablası, yönetmen Atıf Yılmaz'ın dul eşi, şarkıcı Zeynep Casalini'nin annesi, İtalyan şarkıcı Ernesto Casalini'nin eski eşidir. Politikanın sol kanadında yer alarak çeşitli etkinliklere katılan Deniz Türkali, sinema alanında da 2 filmin yapımcılığını üstlenmiştir.

Hayatının yarısından fazlasını Atıf Yılmaz ile paylaşan Deniz Türkali, Barış Pirhasan ve Yavuz Özkan ile Atıf Yılmaz Stüdyo'sunu kurdu.

2010-2012 yılları arasında yayınlanan Beren Saat'in başrolde oynadığı Fatmagül'ün Suçu Ne? adlı dizide Perihan Yaşaran karakterini canlandırdı.

Filmografisi

2013 Galip Derviş - Pervin Uçar
2010-2012 Fatmagül'ün Suçu Ne? - Perihan Yaşaran
2007 Kelebek Çıkmazı
2007-2008 Dudaktan Kalbe - Şahika
2006 Kabuslar Evi: Onlara Dokunmak
2005 Düşler ve Gerçekler
2004 Damatlık Şapka
2004 Çemberimde Gül Oya
2003 Peki Olur Şekerim
2003 Hürrem Sultan - Valide Sultan
2002 Her Şey Aşk İçin
2000 Ayışığı Sonatı

1999 Eylül Fırtınası
1997 Nihavend Mucize - Deniz Türkali
1993 Tatlı Betüş
1993 Gece, Melek ve Bizim Çocuklar
1992 Düş Gezginleri
1991 Deniz Gurbetçileri
1991 Safiyedir Kızın Adı
1988 Arkadaşım Şeytan
1985 Dul Bir Kadın
1982 Seni Kalbime Gömdüm
1979 Adak
1977 İbo İle Güllüşah


Tiyatro

2012 Altın Ejderha : Roland Schimmelpfennig - Tiyatro Dot
2011 Bulanık : Simon Stephens - ikincikat Proje
2010 limonata : Sami Berat Marçalı - ikinci kat-tiyatro
2009 Pazar Günkü Cinayet : Wolfgang Ebert - Tiyatro Kedi
2008 Çalıkuşu : Reşat Nuri Güntekin - Tiyatro Kedi
2007 Müzikaldeki Hayalet : Dave Reiser - Jack Sharkey - Tiyatro Kedi
2004 Kamelyalı Kadın : Alexandre Dumas (oğul) - Tiyatro Kedi
2001 Zelda : Willard Simms - Tiyatro İstanbul
Dallar Yeşil Olmalı : Vedat Türkali - İstanbul Şehir Tiyatrosu
1980 İyi Bir Vatandaş Aranıyor : Ataol Behramoğlu - Ankara Sanat Tiyatrosu
Previous
Next Post »