Biyografi Ara

Erol Büyükburç Kimdir? Biyografi

 

Erol Büyükburç Kimdir Biyografi
Erol Büyükburç, 22 Mart 1936 yılında Adana'da doğdu. Adana Kemal Paşa ilkokulu'ndan sonra İstanbul'a gelerek Fatih Gelenbevi Ortokulu'nda okudu. Ticaret Lisesi'inde okuduğu yıllarda müzik çalışmalarına başlayan Erol Büyükburç, ilk müzik grubunu da bu zamanlarda kurdu. Sonrasında İstanbul Belediyesi Konservatuarı'na girdi ve Alis Rosental'dan şan dersleri de aldı. Üniversite eğitimi için girdiği İstanbul Üniversitesi İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nden 3. sınıfta ayrılarak müzik çalışmalarına ağırlık verdi.

Lise yıllarında arkadaşları Şevket Uğurluel, Kanat Gür, Salim Ağırbaş, Metin Ersoy ile birlikte kurdukları müzik grubu ile Florya plajında müzik yapmaya başladılar. Aynı yıllarda İsmet Sıral Orkestrası eşliğinde solisti olarak Caddebostan Gazinosu'nda sahneye çıkmaya başlayan Erol Büyükburç, Frankie Laine yorumuyla popüler olan Jezabel adlı şarkıyla adını duyurdu.

Askerlik hizmetini yedek subay olarak Urfa'da yaptığı dönemde de ordu evinde şarkı söylemeye devam eden Büyükbürç, burada Leyla Sayar ile tanışması onun için bir dönüm noktası oldu. Askerlik sonrasında Leyla Sayar'ın da desteği ile sahne aldığı kulüplerde adını duyurmaya başladı.  

Kendi adı ile kurduğu orkestrası Erol Büyükburç Vokal Grubu ile Four Lads, Platters tarzı vokal müziğinin ve doo-wop'ın Türkiye'deki öncü uygulayıcısı olur.

Erol Büyükburç, 1961 yılında Little Lucy adlı bestesini plak yaptı. Sonrasında ise Kiss Me, Lover’s Wish, Memories adlı besteleri ile devam etti.. Bu dönemde yanında Rüştü Kurtuluş, Nüceyim Fener, Kadri Ünalan, Nejat Alpay, Altan İrtel'den oluşan bir kadro bulunmaktaydı.

1962 yılında Kadri Ünalan'ın Başar Tamer ve Gönül Turgut solistliğinde kendi orkestrasını kurması üzerine Erol Büyükburç’un Şerif Yüzbaşıoğlu orkestrası ile Hilton gibi lüks mekanlarda çalıştığı bir başka dönem yaşar.

1964 yılında Erol Büyükburç, Şerif Yüzbaşıoğlu’ndan ayrılır ve yeni bir grup kurar, piyanoda Necdet Karar, basta Çarli, elektro gitarda Cüret Işıközlü'nün bulunduğu bir kadro ile çalışır. Aynı yıl Belgrad’ta yapılan Balkan Melodileri Festivali’nde Milli Orkestra ile sahne aldıktan sonra orkestrası yepyeni bir şekil alır. Orkestranın yeni biçiminde Erol Büyükburç dışındaki diğer solist 1939 doğumlu Ayferi, piyanist 1929 doğumlu Altan İrtel, baterist 1936 doğumlu Çetin Çalışır ve basçı 1937 doğumlu Işık Tapan ve gitarist 1940 doğumlu Yurdaer Doğulu’ydu. Yeni orkestrasıyla Erol Büyükburç'un folk düzenlemeleri ve giderek kendi bestelerini öne çıkararak ikinci çıkışın başlangıcını yapıyordu.

2 Eylül 1964 yılında düzenlenen 1. Balkan Festivali’nde ilk kez ülkemizden bir milli orkestra oluşturuldu. Bu orkestrada piyanoda Selim Özer (aynı adlı orkestradan), tenor saksta Erol Erginer (Kanat Gür’den), gitarda Yurdaer Doğulu (Erol Büyükburç’un orkestrasından), basta Alper Feyman (aynı adlı orkestradan) ve bateride Vasfi Uçaroğlu (Müfit Kiper, Hisar 6’dan) gibi ülkenin yetenekli müzisyenleri yer alıyordu. Yarışmanın solistleri ise Erol Büyükburç, Tülay German ve Tanju Okan'dı. Büyükburç'un repertuvarı, Kara Tren, Kapı Önünde Durdum, Kara Kaş Gözlerin Elmas, Tamo Tamero ve Little Lucy'den oluşuyordu. Bu yarışmada en iyi şarkıcı seçilen Büyükburç, 1965 yılında yeniden Boğaziçi Müzik Festivalinde en iyi şarkıcı ve En İyi Orkestra ödüllerine layık görüldü. Bu yarışmada Altın Tasta Üzüm Var adlı bir kantonun popüler batı müziği izdüşümünde yeniden üretimi niteliğindeki bir bestesini seslendirdi.

1966 yılı aynı zamanda Erol Büyükburç’un kendi halkla ilişkiler işlevini tutarlı bir biçimde sürdürmeye çalıştığı bir dönemdi. Nitekim 1966 yılında hazırladığı bir tanıtım broşüründe kullandığı Erol Büyükburç-Getirdiği Yenilikler üst başlığından itibaren yenilik adına zaman zaman absürdite'nin sınırlarını zorlasa da alabildiğine taze soluk peşinde bir enerji adamı formatındadır.

1968 yılında Sus Sus Kimseler Duymasın adlı sinema filminde Hülya Koçyiğit ile başrolü paylaştı.

1968 yılında Altın Şarkılar, 1969 yılında ise Yasemin adlı LP'lerini yapar. Kırık Kalp, Yasemin, Gözlerime İyice Bak, Gel Gir Koluma gibi popüler müziğimizin ilk hit şarkılarını Ümit Eroğlu (Yurdaer Doğulu, Şerif Yüzbaşıoğlu) düzenlemeleri ile yapar. Müzik piyasasında henüz yeni olan Çiğdem Talu ile 1973 sonlarına doğru işbirliğine yönelir. Büyükburç ile Çiğdem Talu’nun ortaklığı yalnızca iki 45’lik plak boyunca devam eder.

1992 yılına kadar futbol takımı şarkıları, illere yönelik şarkılar, çocuk şarkıları, belli vakıflara yönelik hazırlanmış marşlar, kendi hazırladığı kukla karakterleri ve kukla oyunları için hazırladığı şarkıların ağırlıklı olduğu bir üretim sürecine girer. 1990-2007 arasındaki süreçte Erol Büyükburç, TRT için tango emisyonları yapar, yabancı şarkılara Türkçe söz yazıp seslendirir, turistik programlar yapar, resim yapar, vecize yazar, çocuk şarkıları ve iller ile ilgili şarkılar yapmaya devam eder. Öte yandan Büyükburç içinden geleni yapan bir şarkı yazarı kimliğinden sıyrılıp, kendi oluşturduğu sipariş kataloğundaki kategorilere birileri check atmış gibi ısmarlama bir üretkenliği benimsedi. Böylelikle ne Büyükburç nostalji tacirlerinden sıyrılıp sanatçı kimliğini dolaysız bir biçimde ortaya koyabildi, ne de kendisi bu kimliği hatırladı.

İlk albümü Sevgi Çiçekleri 1975 yılında müzik marketlerinde yer aldı. 1981 yılında ise yeni albümü Sen Varsın’ı çıkarttı. Bu albümündeki Sevemem şarkısı ile ün kazandı.

Yaratıcı, yenilikçi ve çok yönlü olan Erol Büyükburç, Türk pop müziğine getirdiği yeniliklerle anılıyor. Uzun yıllar Efsaneler Orkestrası ile çalıştı.

Birçok filmde rol alan Erol Büyükburç, 6 taş plak, 75 45'lik plak, 6 LP albüm ve 9 kaset çıkardı. Yüzlerce ödüle layık görülmesinin yanında 1800'den fazla beste yaptı.

Erol Büyükburç, 12 Mart 2015 tarihinde İstanbul, Etiler'de bulunan evinde ölü olarak bulundu.

Ölümünden sonra vasiyetinde tüm mirasını Evren Büyükburç'a bıraktı. Ancak kardeşleri Özlem Büyükburç ve Jeyan Büyükburç buna itiraz ederek dava açtılar. Ayrıca reddettiği kızı Esra Şimşek'te babalık davası açtı.

Erol Büyükburç Evlilikleri ve İlişkileri

Türkan Türker ile olan birlikteliklerinden 1970 yılında Ajlan Büyükburç ve 1977 yılında Jeyan Büyükburç adında 2 çocuğu oldu. Resmi bir evlilik yapmadılar. 22 Temmuz 1999 tarihinde kızı Ajlan Büyükburç geçirdiği bir trafik kazası sonucunda vefat etti.

1976 yılında Emel Büyükburç ile evlenen Erol Büyükburç'un 1978 yılında Evren Büyükburç adını verdikleri bir kızı dünyaya geldi. Eşi Emel Büyükburç, 22 Eylül 2001 tarihinde kanser nedeniyle vefat etti.

Gönül Demirkol ile olan 1 buçuk yıllık evliliğinden ise Özlem Büyükburç adında bir kızı vardır.

14 Şubat 1999 tarihinde Sevgililer Günü tanıştığı Alman asıllı Ute Eser ile 2004 yılının Nisan ayında evlendi.  Nisan 2004 de Alman asıllı Ute Eser ile evlendi.

Seher Elik ile bir dönem yaşamış olduğu ilişkiden doğan Esra Şimşek adında 1 kızı daha vardır. Ancak bu kızını reddetti. Ölümünden sonra açılan babalık davasında mahkeme 2020 yılında DNA tespiti için Erol Büyükburç'un mezarının açılması kararı verdi.

Erol Büyükburç Albümleri

2000 Yıllar Sonra
1981 Sen Varsın
1975 Sevgi Çiçekleri

Filmografisi

2015 Hayalet Dayı
2011 Alemin Kralı
2009 Çılgın Kanal
2009 Kanal-i-zasyon
2009 Hırçın Kız Kadife
2008 Memur Muzaffer
2007 Şöhret Okulu - Taner Tanergil
2004 Hababam Sınıfı Merhaba - Minör Nurettin
2003 Neredesin Firuze - Sunucu
1987 Enayiler Kralı Murtaza - Murtaza
1980 Bitmeyen Azap
1977 Ah Bu Sevda - Fırtına Erol
1976 Oldu Olacak
1976 Cıbıl
1976 Kader Rüzgarı
1976 Kurban Olayım
1975 Haydi Gençlik Hop Hop
1971 Turist Ömer Boğa Güreşçisi - Rodrigez
1970 Öp Beni
1970 Avare Aşık
1969 Berduş
1968 Yasemin'in Tatlı Aşkı - Erol
1968 Bir Damat Aranıyor - Hasan
1968 Sus Sus Kimseler Duymasın
1968 Menekşe Gözler
1967 Kızılcıklar Oldu Mu?
1967 Gençlik Türküsü - Erol
1965 Horoz Nuri
1964 Plajda Sevişelim / Neşeli Aşıklar - Suat
Erol Büyükburç Kimdir? Biyografi Erol Büyükburç Kimdir? Biyografi Biyografistan Erol Büyükburç Hayatı, Erol Büyükburç Biyografi, Erol Büyükburç Nereli ve Kaç Yaşında, Erol Büyükburç Hakkında Bilgi Erol Büyükburç , 22 Mart 1936 yılında Adana'da doğdu. Adana Kemal Paşa ilkokulu'ndan sonra İstanbul'a gelerek Fatih Gelenbevi ... 4.5 5

Hiç yorum yok: