Biyografi Ara

Fuat Balkan Kimdir? Biyografi

 

Fuat Balkan, Türk asker ve Kurtuluş Savaşı döneminde komitacıdır. Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 1 numaralı üyesi ve başkanıdır.

Osmanlı Ordusu'nun bir subayı olarak I. Dünya Savaşı’nda, Batı Trakya’da Bulgar komitacıları ile Sırp ve Yunanlılara karşı mücadele etti. 1908-1923 yılları arasında aralıksız olarak, önemli ve gizli görevlerde bulunmuş, Batı Trakya’da, Yunanlıların Anadolu’ya sevk edecekleri kuvvetleri Rumeli’de oyalamakla görevlendirilmiştir.

Lozan Antlaşması’ndan sonra Mareşal Fevzi Çakmak, kendisine takdirname göndermiş ve “sonsuz hizmetleri” için kendisine teşekkür etmiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi VI.ve VII. dönem Edirne, VIII. dönem Kocaeli milletvekilliği yapan Fuat Balkan, Cephe’den Meclis’e girenlere verilen yeşil-kırmızı kurdeleli İstiklal Madalyası sahibidir.

1918-1923, 1926-1928 yılları ve 1935-1937 yılları arasında üç dönem Beşiktaş'ta başkanlık yapmıştır. BJK Kulüp Sicili'nde "1 numaralı kurucu" olarak yer almaktadır. Aynı zamanda 1960 yılında faaliyete geçen Beşiktaş Kulübü Divan Kurulu'nun üye listesinde de 1 numaralı üyedir. Beşiktaş'ın kurucularından olan Fuat Balkan ve Mazhar Kazancı, 31 Mart 1909'daki siyasi olaylardan sonra Edirne'den İstanbul'a geldiler. Siyasi olayların yatışmasının ardından başarılı bir eskrimci ve eskrim hocası olan Fuat Balkan ile başta güreş ve halter sporlarını yapan Mazhar Kazancı, Serencebey'de jimnastik yapan gençleri topladı ve birlikte spor yapma fikrini onlara kabul ettirdi. Beşiktaş'ın Ihlamur semtindeki evinin altındaki yeri, kulüp merkezi yaptı.

Fuat Balkan'ın kendisi tarafından kaleme alınan anıları, ölümünden 38 yıl sonra Turgut Gürer tarafından "Komitacı" adıyla yayımlanmıştır.
Fuat Balkan Kimdir? Biyografi Fuat Balkan Kimdir? Biyografi Biyografistan Fuat Balkan , Türk asker ve Kurtuluş Savaşı döneminde komitacıdır. Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 1 numaralı üyesi ve başkanıdır. Osm... 4.5 5

Hiç yorum yok: