Biyografi Ara

İhsan Yüce Kimdir? Biyografisi

 

İhsan Yüce
İhsan Yüce, 23 Ocak 1929 yılında Elazığ'da doğdu. İzmir Atatürk Lisesi ve İktisadi ve Ticari İlimler Akademisinde okudu. Bir süre özel şirketlerde muhasebecilik yaptı. Sanat yaşamına 1952'de İzmir'de Halk ve Çocuk Tiyatrosunda başladı. Bir sezonluk ömrü olan Bizim Tiyatro'yu kurdu.

İhsan Yüce, 1965-1966 arasında Lale Oraloğlu Tiyatrosunda çalıştı. 1968 yılında üç arkadaşı ile birlikte Ankara Drama Tiyatrosunu kurdu. Bu tiyatroda Suç ve Ceza ile Sahne Işıkları isimli oyunları sahneledi ve ilgi gördü. Gen-Ar, Arena ve Direklerarası Tiyatrolarında çalışmalarını sürdürdü.

Altın Yumru filmi ile oyuncu olarak sinemaya geçti. Ertem Eğilmez'in yönettiği Senede Bir Gün, Bir Millet Uyanıyor, Sürtüğün Kızı gibi filmlerde oyunculuğunu sürdürdü. Bu arada senaryo yazmaya başladı. Aslıer Film şirketini kurdu, senaristliğini, yönetmenliğini ve oyunculuğunu yaptığı Hayat Cehennemi adlı filmi yaptı.

İhsan Yüce, özellikle Kemal Sunal'ın oynadığı 60 filmin senaryosuna yazdı.

İhsan Yüce, 1976 Antalya Altın Portakal Film Festivalinde İşte Hayat filmindeki kompozisyonu ile ''En Başarılı Yardımcı Erkek Oyuncu'' ödülünü aldı. 1981 Antalya Altın Portakal Film Festivalinde Derya Gülü isimli filmdeki rolüyle ''En Başarılı Erkek Oyuncu'' ödülünü aldı.

İhsan Yüce'nin sinema dışında resim ve heykel çalışmaları da bulunmaktadır. Şiirlerinin ise çoğu yayımlanmamıştır; en ünlü şiiri Ekmek Şarap Sen ve Ben'dir.

İhsan Yüce, 15 Mayıs 1991 tarihinde vefat etti. Karacaahmet mezarlığına defnedilmiştir.
İhsan Yüce Kimdir? Biyografisi İhsan Yüce Kimdir? Biyografisi Biyografistan İhsan Yüce Hayatı, İhsan Yüce Biyografi, İhsan Yüce Nereli ve Hakkında Bilgi İhsan Yüce , 23 Ocak 1929 yılında Elazığ'da doğdu. İzmir Atatürk Lisesi ve İktisadi ve Ticari İlimler Akademisinde okudu. Bir süre öze... 4.5 5

Hiç yorum yok: