İlyas Salman Kimdir? Biyografisi

İlyas Salman
İlyas Salman, 14 Ocak 1949 yılında Malatya'nın Arguvan ilçesi Asar köyünde doğdu. Uzun yıllardır oynadığı Kürt tiplemeleri yüzünden Kürt olarak kabul edildi ve bunu açıkça yazanlar da olmuştur. Ancak 2007 yılında kendi yazısında ve kitabında Türkmen Alevisi olduğunu belirtti.

İlyas Salman, Malatya Turan Emeksiz Lisesi'nden mezun oldu. Konservatuvar'da eğitim görürken son sınıfta okulu bıraktı. Oyunculuğa İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nda başladı.

İlyas Salman, 1977 yılında Atıf Yılmaz'ın yönettiği Baskın filmi ile sinema oyunculuğuna başladı. Kemal Sunal ve Şener Şen ile birlikte birçok filmde rol aldı. Uzun yıllar sinema oyunculuğunda, köylü tiplemeleri ile tanındı. Sinema oyunculuğunun yanı sıra yönetmenliğini yaptığı iki sinema filmi bulunmaktadır. Ayrıca çeşitli tarzda şiirleri ve türkü albümleri bulunmaktadır. Ankara Birlik Tiyatrosu'nda 1997'den 2000 yılına kadar sahneye çıkmıştır. Son olarak Hasretim Sansürlüdür isimli bir şiir kitabı ve Türk solu dergisindeki makalelerinden oluşan Kırmızı Beyaz isimli bir kitabı çıkmıştır.

Kendisi sol görüşlüdür. Türkiye Komünist Partisi'nin Kartal'da yaptığı 1 Mayıs mitingine katılmıştır. Şu anda ise Türksolu dergisinde yazmaktadır.

Gülser Salman ile evlidir ve Devrim adında bir kızı, Temmuz Ali adında bir oğlu vardır.

1 Ekim 2009 tarihinden itibaren Bakırköy Sanat Merkezi'nde Ahmed Arif'in "Hasretinden Prangalar Eskittim" kitabından şiirler okuyacağı "Karanfil Kokuyor Cıgaram" isminde bir gösteri sahnelemeye başlamak istemişti. Gösterinin görsel yönetmeni oğlu Temmuz Salman'dı. Kızı Devrim Salman ise gösteride solistlik yapacaktı. Ancak İlyas Salman'ın bazı geçici sağlık sorunları sebebiyle bu çalışma bahsi geçen sanat merkezinde sunulamayıp bir süre ertelenmiştir.


İlyas Salman, son olarak 2012 yılında Lal Gece adlı filmde başrolde oynadı.

Senarist ve Yönetmen

1990 Zavallı
1990 Aile Bağları Deli Fişek


Filmografisi

2012 Seni Seviyorum Tülsü - Kısa film
2012 Lal Gece
2010 Akasya Durağı
2008 Şeytanın Pabucu
2008 Sevgili Babam
2008 Ölüm Çiçekleri
2008 Çıngıraklı Top
2007 Sis ve Gece
2006 Adressiz Sorgular
2003 Çığlığın Dağlarda Yükselir
2001 Fakiro
2000 Şam Fıstık
1997 Yasemince
1997 Tatil Belası
1995 Tek Ayaklı Kuşlar
1995 Rambo Ramiz
1995 Naylon Karı
1995 Karımı Aldatamam
1995 Antika Kabadayı
1994 Yoksa Yaşlandım Mı
1990 Zavallı
1990 Yaşanan Dünya
1990 Aile Bağları
1989 Kınalı Hanzo
1989 Keklik Ali
1989 Afacan
1988 Aptal Aşık
1987 Gönlü Bol
1987 Fikrimin İnce Gülü - Sarı Mercedes
1987 Aşk Peşinde
1986 Sen Neymişsin Be Abi
1986 Sahtekar
1986 Paketteki Adam
1986 Karaman'ın Koyunu
1986 Ben Milyoner Değilim
1986 Ava Giden Avlanır
1986 Arap Bilo
1985 Ya Ya Ya Şa Şa Şa
1985 Uyanıklar Dünyası
1985 Sarı Öküz Parası
1985 Para Babası
1985 Köfteci Holding
1985 Fakir Milyoner
1985 Ekmek Elden Su Gölden
1985 Deliye Her gün Bayram
1984 Kızlar Sınıfı
1983 Şekerpare
1983 Şaşkın Ördek
1983 Aptal Kahraman
1982 Dolap Beygiri
1982 Çiçek Abbas
1981 Hababam Sınıfı Güle Güle
1981 Çirkinler de Sever
1980 Yedi Kocalı Hürmüz
1980 Talihli Amele
1980 İbişo
1980 Hisseli Harikalar Kumpanyası
1980 Beş Parasız Adam
1980 Banker Bilo
1979 Erkek Güzeli Sefil Bilo
1978 Sultan
1978 Kibar Feyzo
1978 Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor
1977 Çöpçüler Kralı
1977 Baskın
Previous
Next Post »