Biyografi Ara

Mehmet Esen Kimdir? Biyografisi

 

Mehmet Esen
Mehmet Esen, 1958 yılında İstanbul'da doğdu. Sahnede izlediği Münir Özkul'dan etkilenerek Cihangir İlkokulu'nda sahneye koyup sergilediği tek kişilik oyunuyla sanat hayatına yatkınlığı ortaya çıkan Mehmet Esen, Ankara Lisesi'nde okurken, tiyatroya olan ilgisini sürdürdü. Öğrencilik yılarında Ankara Deneme Sahnesi'nde eğitim alıp, aynı yerde kadroya girerek, kurs arkadaşı Altan Erkekli ile ilk oyunu Bozkır Dirliği'nde rol aldı.

O yıllarda amacı AST bünyesine katılmak olsa da; Küçük Sahne'de yollarının kesiştiği ve sonradan "Dünyanın en önemli oyuncularından, usta, insan" şeklinde tanımladığı Erkan Yücel aracılığı ile Devrimci Ankara Sanat Tiyatrosu'na (DAST) girdi. DAST sürecinde, işkence, gözaltı ve kötü davranışlara maruz kaldı. Bir süre sonra İnşaatlarda çalışarak kazandıkları parayla Ankara Halk Tiyatrosu'nun oluşumunu gerçekleştirmişlerse de, Haldun Taner'in yönlendirmesiyle; İstanbul'a geçti.

Münir Özkul'un yönetmenliğinde çalıştı. 12 Eylül'de tutuklanarak 11 ay cezaevinde kaldı. Önemli sağlık sorunları yaşayıp kalp ameliyatı geçiren sanatçı, "Ustamdır" dediği Genco Erkal ile tanışmasının ardından Dostlar Tiyatrosu'nda oynadı. Erkan Yücel`in ölümünden aşırı derecede etkilenerek sanat yaşamına 4 yıl ara verdi. Daha sonra 1986'da sinemaya dönerek film deneyimleri yaşadı. Dönemin İzmir valisi Nevzat Ayaz'ın desteğiyle pasaport yasağını delerek Almanya'ya gitti ve Tiyatrom oluşumuna katıldı. Sanatçı Kerim Afşar'ın, Suçlular ve Suçsuzlar oyununda kendisine başrol vermesiyle büyük başarı elde etti, Avrupa ülkelerini dolaşarak oyunu sergiledi. 1990'da oyunlarında doğaçlama uygulamaya başladı ve büyük ilgi gördü. Oyunculuğunun yanı sıra senaryo çalışmaları yapıyordu.

Mehmet Esen, 1991 yılında psikiyatr Julia ile evlendi, bu evlilikten bir çocuk sahibi oldu. 1997'de yine Almanya'ya giderek Theater Forum'da (Berlin) tiyatro çalışmaları yaptı. Bir dönem Levent Kırca tiyatrosunda da rol aldı. Bir roman çalışması, sinema projeleri ve tiyatro çalışmalarını, oyuncu ve yönetmen olarak sürdürüyor.

Mehmet Esen'in bu konudaki açıklaması şöyledir: "İsmail Dümbüllü kavuğunu iki kişiye veriyor. Erkan Yücel ve Münir Özkul. Her ikisi de benim ustam. Erkan Yücel kavuğunu bana verdi. Duyduğuma göre de, Dümbüllü'nün orijinal kavuğu Mehmet Akan tarafından Bitpazarı'nda bulunmuş; bizdekiler takke aslında..."

Filmografisi (Bazıları)

2012 20 Dakika
2010 Behzat Ç. - Tayyar
2005 Eğreti Gelin
2005 Eylül
2000 Şaşıfelek Çıkmazı
1987 Gece Yolculuğu
1987 Katırcılar
1986 Prenses1982 Mine
1982 Göl

Mehmet Esen Ödülleri

1984 Ankara Sanat Kurumu Ödülü
1984 Avni Dilligil ödülü
ODTÜ yılın oyuncusu ödülü
Mehmet Esen Kimdir? Biyografisi Mehmet Esen Kimdir? Biyografisi Biyografistan Mehmet Esen Hayatı, Mehmet Esen Biyografi, Mehmet Esen Kaç Yaşında, Mehmet Esen Nereli Mehmet Esen , 1958 yılında İstanbul'da doğdu. Sahnede izlediği Münir Özkul 'dan etkilenerek Cihangir İlkokulu'nda sahneye koyu... 4.5 5

Hiç yorum yok: