Meltem Savcı Kimdir? Biyografisi

Meltem Savcı
Meltem Savcı, 22 Ekim 1952 yılında Gaziantep'te doğdu. Meltem Savcı, Ankara Koleji'nin ardından, Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun olduktan sonra, bitirdiği okulda araştırma ve öğretim görevlisi olarak çalıştı. Çevirmenlik mesleğinde TRT adına çalışarak, film ve dizi çevirileri, televizyonda sunuculuk yaptı.

Sinema eleştirmenliği ve basın danışmanlığı görevlerini de yürüten sanatçının yazdığı eleştiri yazıları gazetelerde yayımlandı. Üniversite öğrenciliği yıllarında okul tiyatro topluluğunda ve Türk Amerikan Derneği ile, Fransız Kültür Merkezi tiyatrolarında sahneye çıkarak Türkçe, İngilizce ve Fransızca oyunlarda rol aldı.

Çasod üyesi olnan ve 1986 yılından itibaren kamera karşısına geçen Savcı, rol aldığı sinema ve diziler arasında, Ihlamurlar Altında dizisi ile tanındı. Sanatçının Sessiz Çığlık adlı filme alınan bir de senaryo çalışması bulunmakta olup, 6. İstanbul Uluslararası Kısa Fİlm Festivali'nde seçici kurul üyeliği yapmıştır.


Filmografisi

Keşanlı Ali Destanı - 2012
Senaryo: Sessiz Çığlık - 1994
Mahşer-Nabucco'nun Zehri - 2007
Yolculuk - 2005
Ateşli Topraklar - 2005
Ihlamurlar Altında - 2005
Giz - 2003
Asmalı Konak - 2002
Vasiyet - 2001
Güneşin Battığı Yer - 2000
Mırıl Mırıl Münevver - 2000
Oyunlar ve Gerçekler - 2000
Yarın Geç Olmayacak - 2000
Hanım Ağa - 2000
Harem Suare - 1999
Hepsi Bir Düştü - 1999
Nihavend Mucize - 1997
Sıdıka - 1997
Şaban ile Şirin - 1997
Baba Evi - 1997
İlişkiler - 1997
Yumuşak Ten - 1994
Bir Aşk Uğruna - 1994
Kaygısızlar - 1994
Mavi Sürgün - 1993
Tatlı Betüş - 1993
Hoşçakal Umut - 1993
Yaz Evi - 1993
Gölge Oyunu - 1992
Anadolu'nun Kadın Erenleri - 1991
Bir Kadın - 1991
Yıldızlar Gece Büyür - 1991
Kirli Sarı - 1989
İstanbul - 1989
Bizimkiler - 1989
Gece Dansı Tutsakları - 1988
Bir Irmağa Yolculuk - 1988
Bir Çember Kırılırken - 1987
Rumuz Goncagül - 1987
Yarın Yarın - 1987
Aaahhh Belinda - 1986
Erkekler de Ağlar - 1986
Davacı - 1986

Bazı Çevirileri


Vivaldi, Mozart, Beethoven, Ravel, Liszt Klasik Müzik Koleksiyonu, 2002, Boyut Yayınları, ISBN 978-975-521-619-5
Gershwin, Handel, Mendelssohn, Schubert, Mahler Klasik Müzik Koleksiyonu, 2002, Boyut Yayınları, ISBN 978-975-521-621-8
Grieg, Rachmaninov, Saint-Saens, Schumann, Rimsky-Korsakov, Mussorgsky Klasik Müzik Koleksiyonu, 2002, Boyut Yayınları, ISBN 978-975-521-623-2
Chopin, Tchaikovsky, Haydn, Orff, Brahms Klasik Müzik Koleksiyonu, 2002, Boyut yayınları, ISBN 978-975-521-620-1
Bach, Verdi, Berlioz, Dvorak, Bizet Klasik Müzik Koleksiyonu, 2002, Boyut yayınları, ISBN 978-975-521-622-5
Smetana, Strauss, Debussy, Rossini, Wagner Klasik Müzik Koleksiyonu, 2002, Boyut Yayınları, ISBN 978-975-521-624-9
Bana Çiçek Gönderme, 1999, Epsilon Yayınları, ISBN 975-331-198-2
Aynadaki Görüntü, 1999, Epsilon Yayınları, ISBN 975-331-179-6
Previous
Next Post »