Salih Güney Kimdir? Biyografisi

Salih Güney
Salih Güney, 1 Ocak 1943 yılında Adana'da doğdu. Devlet Konsevatuvarı Tiyatro Bölümünden mezun olan Salih Güney, Konservatuarda Cüneyt Gökçer'in öğrencisiydi.

1960 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı'nda Tarla Kuşu oyunuyla sahneye çıktı. 1972 yılında kapanışına kadar Dormen Tiyatrosu'nda çalıştı. Oyunculuk kariyerinde Haldun Dormen ve Cüneyt Gökçer'in etkisi büyüktür.

1965 yılında Haldun Dormen'in yönetmenliğini yaptığı Bozuk Düzen adlı film ile sinemaya başlayan Salih Güney, aynı yıl Memduh Ün'ün Yasak Sokaklar filmi şöhrete kavuştu. 

1967 yılında tiyatrocu Zeynep Tedü ile evlenen Salih Güney'in 1968'de 1 kızı oldu. 1969'da boşandı.

1969'da Fikret Hakan ile birlikte Türkiye’de çekilen Tony Curtis, Charles Bronson ve Michele Mercier ile Hollywood yapımı ''You Can’t Win Them All'' filminde oynadı.

1970 yılında  İpek Eken ile 2. evliliğini yapan Salih Güney'in 1970'te bir kızı daha oldu. 1973 yılında boşandı.

Salih Güney, 16 Ekim 1972 tarihinde Ses Tiyatrosu'nun bulunduğu pasajdaki Papirus adlı gece kulübünde bir kavga sırasında aktör Kuzey Vargın'a kafa atınca, çıkan kavgada Kuzey Vargın tarafından bıçaklandı. Ahmet Mekin araya girerek kavgayı ayırdı.


1975 yılında askerliğini jandarma olarak yaptı. 1977 yılında çevirdiği filmlerinin yanında İtalya, Milano’ya kerevit ihraç ederek ticarete de el atmıştır.

1975 yılında Halit Ziya Uşaklıgil’in romanından uyarlanan Halit Refiğ’in yönettiği Aşk-ı Memnu dizisinde Müjde Ar ile birlikte başrolü paylaştı.

Salih Güney, 1976'da sonra Amerika'da yaşamaya başladı ve 1983 yılında Amerikalı biriyle evlendi. Ancak 1986 yılında boşandılar. 1996 yılında Türkiye’ye dönerek, İstanbul'a yerleşti. Daha sonra ise 2,5 yıl kadar Yalova’da yaşayan Salih Güney, 2010 yılında da Marmaris-İçmeler’deki yerini satarak, Bodrum-Gümüşlük’e yerleşti.

Halen oyunculuğa devam eden Salih Güney, son olarak 2011 yılında Takım filminde rol aldı.

Filmografisi

2011 Takım
2009 Bu Kalp Seni Unutur mu?
2009 Kül ve Ateş
2006 Beyza'nın Kadınları
2004 Dönme Dolap
2003 Serseri Aşıklar
2002 Kardelen
1996 Kaldırım Çiçeği
1988 Bir Yabancı Konuk
1987 Afrodit
1984 Darbe
1983 Çelik mezar
1983 Haram
1977 Aşk Dediğin Laftır
1975 Hasan Almaz Basan Alır
1975 Kahramanlar
1975 Aşk-ı Memnu
1974 Arap Abdo
1973 Aşk Mahkûmu
1972 Ah Koca Dünya
1972 Acı Pirinç
1972 Asi Gençler
1972 Benimle Sevişir misin?
1972 Dinmeyen Sızı
1972 Kanun Adamı
1972 Suya Düşen Hayal
1971 Altın Prens Devler Ülkesinde
1971 Aşk Hikâyesi
1971 Binbir Gece Masalları
1971 Bir Genç Kızın Romanı
1971 İki Ruhlu Kadın
1971 Korkusuz Kaptan Swing
1971 Saraylar Meleği
1971 S*** Fırtınası
1971 Yedi Kocalı Hürmüz
1970 Aşktan da Üstün
1970 Ah Müjgan Ah
1970 Ayşecik - Sana Tapıyorum
1970 Birleşen Yollar
1970 Ceylan Emine
1970 Firari Aşıklar
1970 Güller ve Dikenler
1970 Ölünceye Kadar
1970 Pamuk Prenses ve 7 Cüceler
1970 Talihsiz Baba
1969 İki Yetime
1969 Mısır'dan Gelen Gelin
1969 Ölümsüzler
1969 You Can’t Win Them All
1969 Sevgili Babam
1969 Tatlı Sevgilim
1968 Ağlayan Bir Ömür
1968 Aşk Eski Bir Yalan
1968 Funda
1968 Karanlık Yollar
1967 Ağlayan Kadın
1967 Bir Şoförün Gizli Defteri
1967 Çıldırtan Arzu
1967 Efenin İntikamı
1967 Hırçın Kadın
1967 İmamın Gazabı
1967 Mühür Gözlüm
1967 Nemli Gözler
1967 Söyleyin Genç Kızlara
1967 Utanç Kapıları
1967 Zalimler de Sever
1966 O Kadın
1966 Bozuk Düzen
1965 Yasak Sokaklar
1965 Bozuk Düzen
Previous
Next Post »