Sibel Can Kimdir? Biyografisi

Sibel Can
Sibel Can, 1 Ağustos 1970 yılında Yugoslav göçmeni Engin Cangüre ve Bursa Mudanyalı Emine gül Sezer Cangüre'nin ilk çocukları olarak Fatih Karagümrük semtinde doğdu. Sanatçının babası birçok ünlü soliste eşlik eden bir keman sanatçısıydı. Sibel Can 14 yaşındayken, gelen teklif üzerine oryantal olarak sahneye çıkmaya başladı. Babası Engin bey ile beraber yurtiçinde ve yurtdışında yaptığı turnelerde hem oryantallik hem de solistlik yaptı.

Galata Kulesi ve Astorya gibi kulüplerde çıkan sanatçı, Nükhet Duru'nun Fahrettin Arslan'a tavsiyesi üzerine Maksim Gazinosu'nda çıkmaya başladı ve henüz 17 yaşındayken assolist oldu.
Sibel Can'ın yaşının küçüklüğü sebebiyle gazinonun kapatılması üzerine Arslan'nın yardımıyla mahkemede yaşını 6 yaş büyüttürdü. Maksim gazinosunda Muazzez Abacı, Neşe Karaböcek ve Emel Sayın gibi ünlü isimlerle çalıştı.

Nükhet Duru tarafından keşfedilip Maksim Gazinosu nun oryantal dansçısı oldu. 1988 yılında aynı mekanda şarkı söyleyerek sahne almaya başladı. İlk dönem albümlerinde yapımcısı Orhan Gencebay'dır. Aynı yıl ilk eşi Hakan Ural'la evlendi. 1999'da ilk eşi Ural'dan boşandı ve ertesi yıl Sulhi Aksüt ile evlendi. İlk eşinden iki, şimdiki eşinden de bir olmak üzere üç çocuğu vardır.

1987 yılında Kervan Plak'tan ilk albümü olan "Günah Bize"yi çıkartan Sibel Can bu albümde Orhan Gencebay'ın büyük desteğini gördü. Albüm kısa zamanda satış rekorları kırdı.1988 yılında o dönemin popüler isimlerinden olan Hakan Ural ile Zerrin Özer'in evinde gizlice evlendi. Bu evlillikten daha sonra Engincan ve Melisa adından iki çocuk dünyaya getirdi.

Neredeyse her yıl bir albüm çıkaran Sibel Can, 1995 yılında Raks Müzik'e transfer oldu. Büyük bir yükselişe geçen sanatçı, 1999 yılında Hakan Ural'dan ayrıldı. 2000 yılında çıkarttığı "İşte Türk Sanat Müziği, İşte Sibel Can" adlı albümle yeni bir döneme girdi. Aynı yıl Sulhi Aksüt ile evlendi ve bu evlilikten Emir isminde bir erkek çocuk dünyaya getirdi.

1997 yılında çıkardığı "Bu Devirde" isimli dokuzuncu stüdyo albümünde sanatçı çıkış şarkısı olarak sözlerini Serdar Ortaç'ın yazdığı Padişah isimli şarkıyı seçmiş. Albümle birlikte başarılı bir çıkış gerçekleştiren sanatçı Tayfun Dinçer'in yönetmenliğinde çıkış şarkısına klip çekmiştir. Geniş hayran kitlesi elde etmiş ve albüm satışın ilk sıraya yerleşmiştir. Albüm Kariyeri boyunca konserler veren ve albümler yayınlayan sanatçı için Kadir Has bir iş yemeğinde "Bütün malım senin olsun Sibel" iltifatında bulunmuş protokolden dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, "Bu kız için değer vallahi" demiştir.

Sibel Can, albüm çalışmalarının yanında birçok dizide ve filmde de yer aldı. "Kaldırım Çiçeği", "Gülüm", "Bize Ne Oldu" ve "Berivan" gibi dizilerde kamera karşısına geçti. 2001 yılından beri Emre Plak ile çalışan sanatçı 2007 yılında "Akşam Sefası" adlı albümünü çıkardı. Bu albümdeki Çakmak Çakmak isimli parçayla büyük başarı yakaladı. 2009 yılında Benim Adım Aşk isimli albümünü çıkardı. 2011 yılında Seyyah albümünü çıkardı, albümdeki Hançer adlı parçası ile başarısı daha da arttı ve son olarak 2012 yılının Nisan ayında Meşk adlı albümünü çıkardı.


Filmografisi

2002 Papatya ile Karabiber Papatya Sinema Filmi
1996 Kaldırım Çiçeği Aslı
1997 Gülüm Gül
1998 Sibel Sibel
1999 Bize Ne Oldu Kezban
2002 Berivan Berivan
2005 Saklambaç Fidan
2006 Ah İstanbul Hayat


Albümler

1987: Günah Bize
1988: Bulursun Beni
1989: Rüyalarda Buluşuruz
1990: Hasretim
1991: Bir Güneş Batışında
1992: Seni Sevmek
1993: Hayat Devam Ediyor
1994: Hatırasıdır
1995: Şarkılar da Senden Yana
1997: Bu Devirde
1999: Daha Yolun Başındayım
2000: İşte Türk Sanat Müziği İşte Sibel Can
2001: Canım Benim
2003: Sen Benimsin
2005: Özledin mi?
2007: Akşam Sefası
2009: Benim Adım Aşk
2011: Seyyah
2012: Meşk
Previous
Next Post »