Biyografi Ara

Tarık Akan Kimdir? Biyografisi

 

Tarık Akan
Tarık Akan (Tarık Tahsin Üregil), 13 Aralık 1949 yılında doğdu. Babası emekli albaydır. İlkokula babasının görev yeri nedeniyle Erzurum'un Dumlupınar ilçesinde başladı. Daha sonra Kayseri'de devam etti.

Babası emekli olunca İstanbul Bakırköy'e taşındılar. Ortaokul ve Liseyi burada tamamlayarak, Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği ve Gazetecilik Enstitüsünden mezun oldu.

İlk olarak Bakırköy plajlarında cankurtaranlık yapan Tarık Akan, 1970 yılında Ses Dergisi'nin açtığı Sinema Artist Yarışması'nı kazanarak 1971'de ilk filmi ''Solan Bir Yaprak Gibi'' filmi ile sinemaya başladı.

Tarık Akan, 1970'li yıllarda; Necla Nazır, Hale Soygazi, Müjde Ar ve Gülşen Bubikoğlu gibi isimlerle birçok flmde başrolü paylaştı. Ayrıca, Hababam Sınıfı serisi'nin Damat Ferit'i olarak ta tanınan Tarık Akan, Yeşilçam'da neredeyse oynadığı tüm filmlerde başrolde oynadı.

Tarık Akan, 1991 yılında daha önce kendisinin de okuduğu taş Özel İlkokulu'nu yap işlet devret sistemi ile alarak Özel Taş Koleji'ni kurdu.

Tarık Akan, 2002 yılında "Anne kafamda bit var" isimli bir kitap çıkarmıştır.

Tarık Akan, eğitim konusunda da diğer işlerinde olduğu gibi başarılı oldu. Aziz Nesin'in vefatından sonra görevini devir alan oğlu Ali Nesin'den vakıf başkanlığını devir aldı. Bodrum Akyarlar'da Manço Kulüp yanında taştan bir Rum evini restore edip dostlarını da ağırladığı bir yazlık haline getirdi.

2011 yılında Devrimcileri övdükleri için Türkiye'de hapis cezasına çarptırılan sanatçılarla dayanışmak için yapılan yürüyüşe katıldı. Tarık Akan, sinema oyunculuğunun yanında siyasi olarak Sol görüşe yakınlığı ile tanınmaktadır.
Tarık Akan Kimdir? Biyografisi Tarık Akan Kimdir? Biyografisi Biyografistan Tarık Akan Hayatı, Tarık Akan Biyografi, Tarık Akan Nereli, Tarık Akan Kaç Yaşında Tarık Akan (Tarık Tahsin Üregil), 13 Aralık 1949 yılında doğdu. Babası emekli albaydır. İlkokula babasının görev yeri nedeniyle Erzurum&#... 4.5 5

Hiç yorum yok: