Tekin Akmansoy Kimdir? Biyografisi

Tekin Akmansoy
Tekin Akmansoy, 20 Ocak 1924 yılında Denizli'nin Sarayköy ilçesinde doğdu. Uzun yıllar çeşitli tiyatrolarda görev alan Tekin Akmansoy, meddah geleneğinin sürdürücülerinden biri olmuştur.

1974 yılında Leman Çıdamlı, Sevda Aydan, Haşim Hekimoğlu ve Defne Yıldız ile birlikte Kaynanalar dizisinde Kayserili uyanık işadamı Nuri Kantar karakterini canlandırdı.

Tekin Akmansoy, aynı zamanda Kaynanalar'ın senaryosunu yazıp, Arzu Akmansoy ile birlikte yönetmenliğini de yapmıştır.

Kaynanalar dizisi 1974-2004 yılları arasında aralıkla devam eden ve uzun soluklu dizi olmuştur. Ayarıca, dizi dışında Kaynanalar ve Nöri Gantar Ailesi adlı sinema filmleri de çekilmiştir. 

Tekin Akmansoy, 1990'lı yıllarda kızı Arzu Akmansoy'un yönetmenliğini yaptığı Kaynanalar'ın yeni bölümlerinin yanı sıra Sonradan Görmeler gibi dizilerle uzun süre sonra televizyona geri döndü. 

1998 yılında Devlet Sanatçısı unvanı alan Tekin Akmansoy, son olarak da İki Aile dizisinde Tahir Pamukçuoğlu karekterini canlandırmıştır.

2 kez evlenen Tekin Akmansoy'un ilk evliliğinden, Alev Esen adında bir kızı vardır.

Tekin Akmansoy, zatürre teşhisiyle tedavi gördüğü hastanede 12 Şubat 2013 tarihinde vefat etti. 14 Şubat 2013 tarihinde Teşvikiye Camii'nden kaldırılan cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı'nda 2002 yılında ölen eşi Meral Akmansoy'un yanına defnedilmiştir.

Filmografisi

1951 Mezarımı Taştan Oyun
1951 Kanlı Feryat
1953 Kaderin Mahkumları
1967 501 Numaralı Hücre
1974 Köyden İndim Şehire
1974 Kanlı Deniz

1974-2004 Kaynanalar
1975 Kaynanalar - Sinema
1975 Nöri Gantar Ailesi - Sinema

1989 Beybaba
1992 Emret Muhtarım
1992 Emret Bakanım
2003 Beybaba / Koltuk
2006 İki Aile
Previous
Next Post »