Toron Karacaoğlu Kimdir? Biyografisi

Toron Karacaoğlu
Toron Karacaoğlu, 20 Ağustos 1930 yılında Bursa'nın Mudanya ilçesinde doğdu. Tiyatroya olan ilgisi nedeniyle 1947 yılında İstanbul'a gelen Toron Karacaoğlu, sanat hayatına Beşiktaş ve Büyükdere Halkevi'nde başladı. 3 yıl süreyle İstanbul Belediye Konservatuvarında eğitim aldı.

Şehir Tiyatroları sınavını kazanınca, bu kurumun kadrolu oyuncusu oldu. 150 kadar tiyatro oyununda rol aldı.

Toron Karacaoğlu, 1980'de emekliliğinin ardından Berlin'de Alman Kültür Senatosu bünyesinde tiyatro eğitmenliği yaptı.

Toron Karacaoğlu, 1985 yılında Türkiye'ye dönerek, Tiyatrokare, Tiyatro Kedi gibi özel kuruluşlarda yönetmenlik ve oyunculuk yaptı. 1989 yılında yeniden Şehir Tiyatroları kadrosuna giren sanatçı, 1995 yılında yaş haddinden emekli oldu.


Toron Karacaoğlu, Malkoçoğlu ve Kara Murat serisi başta olmak üzere bir çok filminde Cüneyt Arkın'ı seslendirmiştir.

Toron Karacaoğlu, 400'den fazla film ve dizide seslendirme ve oyunculuk yaptı. Ayrıca, Afife Jale tiyatro ödülü, Sadri Alışık, Avni Dilligil, Selim Naşit, Dünya Tiyatrolar günü ödüllleri gibi birçok ödül almış başarılı bir sanat kariyerine sahiptir.

Filmografisi (Bazıları)

2012 Avni Amca
2011 Keşanlı Ali Destanı
2011 Hayat Devam Ediyor - Muhtar
2007 Hicran Sokağı
2007 Beyaz Melek
2004 Bir Dilim Aşk
2002 Yeter Anne

1994 Sonradan Görmeler
1972 Kara Murat Fatihin Fedaisi - Seslendirme
1966 Malkoçoğlu - Seslendirme
Previous
Next Post »