Vahi Öz Kimdir? Biyografisi

Vahi Öz
Vahi Öz (Vahe Öz), 3 Kasım 1911 yılında Elazığ'da doğdu. Samsun Lisesi'nde okudu. 1928'de Samsun Gençlik Mahfeli'nde sahneye çıktı, oyunculuğa Halkevi piyeslerinde başladı. İstanbul Şehir Tiyatrosu'na girerek profesyonel olarak oyunculuğa atıldı. 1938-1945 yıllarında Ankara Radyosu temsil kolunda görev yaptı. 1947’de ilk filmi olan Bir Dağ Masalı filminde oynadı.

Vahi Öz, 1960'larda Horoz Nuri tiplemesiyle ün kazandı. Oyunculuğun yanı sıra yönetmenlik de yapmıştır. 1968'de kendi adına bir de tiyatro topluluğu kurmuştur. 

Vahi Öz, Prostat kanserine yakalanarak 12 Şubat 1969'da hayata veda etmiştir. Mezarı Feriköy Mezarlığındadır

Filmografisi

Gençlik Günahı 1947
Bir Dağ Masalı 1947
Hülya 1947
Kanlı Taşlar 1948
İstanbul Geceleri, 1950
Parmaksız Salih
Deli 1952
Efelerin Efesi 1952
Kan Kardeşler 1952
Süt Kuzuları 1952
Şaban Çingeneler Arasında 1952
Yıldırım Beyazıt Ve Timurlenk 1952
Köprüaltı Çocukları 1953
Ahretten Gelen Adam 1954
Kadının Fendi 1955
Meçhul Kadın 1955
Basmacı Güzeli 1955
Kadifeden Kesesi 1956
Katibim 1956
İhtiras Rüzgarları 1958
Tütün Zamanı 1959
Felaket Kadını 1960
Cumbadan Rumbaya 1960
Bir Demet Yasemen 1961
Kara Dut 1961
Tatlı Günah 1961
Ayrı Dünya 1961
Hazreti Ömer'ın Adaleti 1961
Şafakta Buluşalım 1961
Sahte Prens 1961
Toto Ali Milyoner 1961
Ne Şeker Şey 1962
Gönül Avcısı 1962
Aşk Güzeldir 1962
Gol Kralı Cafer 1962
Badem Şekeri 1963
Ayşecik Canımın İçi 1963
Bazıları Dayak Sever 1963
Çapkın Kız 1963
Sayın Bayan 1963
Barut Fıçısı 1963
Bulunmaz Uşak 1963
Şaşkın Baba 1963
Şıpsevdi 1963
Tatlı Sert 1963
Yaralı Aslan 1963
Bir Öpücük Ver Bana 1963
Kadın Berberi 1964
Anasının Kuzusu 1964
Bomba Gibi Kız 1964
Kader Kapıyı Çaldı 1964
Fıstık Gibi Maşallah 1964
Bana Derler Külhanlı 1964
Kimse Fatma Gibi Öpemez 1964
Keşanlı Ali Destanı 1964
Öpüşmek Yasak 1964
Ayşecik Çıtı Pıtı Kız 1964
Fatoş'un Fendi Tayfur'u Yendi 1964
Turist Ömer 1964
Ayşecik Cimcime Hanım 1964
Filinta Kadri 1964
Fabrikanın Gülü 1964
Tamirci Parçası 1965
Şakayla Karışık 1965
Şepkemin Altındayım 1965
Kart Horoz 1965
Babamız Evleniyor 1965
Cici Kızlar 1965
Helal Adanalı Celal 1965
Sevdalı Kabadayı 1965
Sevişmek Yasak 1965
Sevgili Öğretmenim 1965
Nazar Değmez İnşallah 1965
Komşunun Tavuğu 1965
Çalıkuşu 1966
Çifte Tabancalı Damat 1967
Trafik Belma 1967
Nemli Gözler 1967
Bekar Odası 1967
Benimle Evlenir Misin 1968
Vuruldum Bu Kıza 1968
Kara Sevda 1968
Kanlı Nigar 1968
Bir Damat Aranıyor 1968

Yönetmen


Süt kuzuları
Kan kardeşler 1952
Hacı baba 1965

Senaryoları

Süt Kuzuları 1952

Vahi Öz Plakları

1960'lı yıllarda Yeşilçam'da oyuncuların plak yapma modasına Vahi Öz de uydu ve 1964 yılında Serengil Plak için bir 45'lik yaptı. 45'liğin ön yüzünde "Bedia" adlı parça, arka yüzü olan B yüzünde ise Öztürk Serengil'le birlikte söyledikleri "Bekarlıktan Kurtulduk" adlı parçası yer alıyordu. "Bedia" Vahi Öz'ün filmlerinde sıklıkla birlikte oynadığı ve sürekli takıldığı partneri Mualla Sürer'in bu filmlerdeki adıdır (Vahi Öz'ün filmlerdeki adı ise "Horoz Nuri" idi). Bu ikilinin filmlerde sürekli olarak birbirlerine takılması filmlerin popülaritesini arttırmıştı. Plağın adı buradan gelmektedir.
Previous
Next Post »