Yaman Okay Kimdir? Biyografisi

Yaman Okay
Yaman Okay, 1951 yılında Giresun'da doğdu. Yaman Okay,  Aksaray Özel Bilir Kolej'de okudu. Şişli Siyasal Bilgiler Yüksekokulu'nda okuduktan sonra Bir Yol adlı oyunla amatör olarak sanat yaşamına atıldı. El Kapısı, 403 km, Leipzig Duruşması, Ana, Komün Günleri, Sakıncalı Piyadeoyunlarında başrolde oynayan Okay, uzun yıllar tiyatro oyunculuğu yaptı.


Yılmaz Güney'in senaryosunu yazdığı ve Zeki Ökten'in yönettiği Sürü isimli filmle 1978 yılında sinemaya geçti. 1981'de 18. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Bereketli Topraklar Üzerinde filmindeki rolüyle, En başarılı yardımcı erkek oyuncu ödülünü kazandı.

Yaman Okay, yakalandığı pankreas kanseri nedeniyle 19 Şubat 1993 yılında 42 yaşındayken hayata veda etti. Oyuncu ve senarist Meral Okay'ın eşiydi.


Filmografisi

Kurtuluş - 1994 (Deli Halit Bey)
Saygılar Bizden - 1992
Cazibe Hanımın Gündüz Düşleri - 1992
Düş Gezginleri - 1992
Denize Hançer Düştü - 1992
Seni Seviyorum Rosa - 1992
Piano Piano Bacaksız - 1992 (Hızır)
Yıldızlar Gece Büyür - 1991
Siyabend-ü Xece - 1991
Tatar Ramazan - 1990
Umuda Yolculuk - 1990 (Türkmen)
Benim Sinemalarım - 1990
Fazilet - 1989 (Aziz)
Vatan Yolu / Dei Heimreise - 1989 (Yusuf)
Bizimkiler - 1989 (dizi) (Nazım)
Üçüncü Göz - 1988 (Hikmet)
El Kapıları - 1988
Dönüş - 1988
Umutların Ötesi - 1987
Son Yüzelli Metre - 1987
Uzun Bir Gece - 1986
Güneşteki Leke - 1986
40 Metrekare Almanya - 1986 (Dursun)
Yoksul - 1986
Çağdaş Bir Köle - 1986
Namus Sözü - 1986
Asiye Nasıl Kurtulur? - 1986
Bir Ana Bir Oğul - 1986
Deli Deli Küpeli - 1986 (Yılanoğlu)
Seyyid - 1985
Bugünün Saraylısı - 1985 (dizi) (Yaşar)
Kurbağalar - 1985
Bir Avuç Cennet - 1985
Pehlivan - 1984 (Tevfik)
Seni Kalbime Gömdüm - 1982
Faize Hücum - 1982
Alişan - 1982
Tomruk - 1982
Yılanı Öldürseler - 1981
Herhangi Bir Kadın - 1981
At - 1981 (Remzi)
Bereketli Topraklar Üzerinde - 1979
Adak - 1979
Gül Hasan - 1979
Sürü - 1978
Previous
Next Post »