Ali Kırca Kimdir? Biyografisi

Ali Kırca
Ali Kırca, 26 Aralık 1948 yılında Konya'nın Akşehir ilçesinde doğdu. Aslen soyadını aldığı Sultandağı'na bağlı Kırca köyü kökenli olan 

Ali Kırca, 1963 yılında İstanbul’a geldi ve Deniz Harp Okulu’ndan mezun oldu. Bir süreİstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Hukuk Fakültesi’nde okudu. Henüz 17 yaşında medyaya ilgi duymaya başlayan Kırca, 1974 yılında TRT’de muhabir olarak mesleğe başladı.

Ali Kırca'nın 1969 yılında bir deniz teğmeni iken ve yayınladığı bir bildiri nedeniyle ordu ile ilişkisi kesilmiştir. Aralarında Kırca ve Sarp Kuray'ın da bulunduğu 83 ordu mensubu, 12 Mart'ta sıkıyönetim mahkemesinde yargılanmışlardır. Solmazer Davası'ndan ötürü idamı istenmiştir.

Ali Kırca, TRT’de çeşitli görevlerde çalıştıktan sonra TRT Haber Dairesi Başkanlığı’na yükseldi. "Yurttan-Dünyadan" ve "32. Gün" programlarını hazırlayıp, "Açık Oturum" programını yöneten Kırca, önde gelen liderlerle yaptığı röportajlar sayesinde kariyerinde ilerlemeler sağladı.

Bir dönem TRT Washington temsilcisi olarak da çalışan Kırca, daha sonra 32. Gün ekibiyle birlikte yeni yayın hayatına başlamış olan Show TV’ye geçti. 42 yaşında "Kırkıncı Paralel" programınıWashington ve New York‘ta hazırlayıp sundu. 1993 yılında Türkiye’ye döndü ve atv Haber Dairesi Başkanı oldu. 31 Ocak 1994’de Türkiye’nin ilk anchorman’i olarak atv Ana Haber Bülteni’ni sunmaya başladı. Hemen arkasından 6 Şubat 1994’te yayına giren "Siyaset Meydanı" programını sunmaya başladı.

2001 ekonomik krizinin yaşandığı günlerde atv ile anlaşamayarak Star televizyonuna geçti. Bir çok polemiğe neden olan Star TV'den ayrılışı gecikmedi. Ardından TRT'ye geri döndü. 2002 yılındaTRT'den ayrılması gecikmedi. Daha sonra NTV ile anlaştı. Aynı yıl "Habersiz Türküler" adlı bir albüm çıkardı. Barış Manço’ya olan hayranlığı ile de bilinen ünlü anchorman, Sony Müzik’in çıkarttığı "Yüreğimdeki Barış Şarkıları" adlı albümde "Güle güle oğlum" isimli parçayı seslendirdi.

NTV'den de ayrılması gecikmedi. Tekrar atv'de sunucu olarak göreve başlayan Ali Kırca, aynı zamanda Sabah Gazetesi’ndede köşe yazarlığına getirildi. "Altanlar Meydanda", "Futbol Hayattır", "Hazan Mevsiminde Aşk", "Sedir Ağacının Kokusu", "Şimdi İyi Haberleri Veriyoruz", "Susurluk Çarkı", "Barış Manço’ya Özlem", "700. Yılında Osmanlı" adlarıyla 8 adet kitabı yayınlandı.

2 yıl boyunca Anadolu Üniversitesi’nde TV Haberciliği dersi verdi. Bahçeşehir Üniversitesi’nde öğretim görevliliği yapmaya başlayan Kırca, yaptığı programlarla "Golden Rose" ödülü başta olmak üzere birçok uluslararası ödül de kazanmıştır.

atv'nin Çalık Grubu'na devredilmesinden sonra, kanalla yollarını ayırarak ekibiyle birlikte Show TV'ye geçmiştir. Fakat Show TV'ye TMSF el konulması ve Ciner Grubu'na satılması ardından ayrıldı.

Candaş ve Ozan adlarında iki oğlu bulunmaktadır.


Ali Kırca Eserleri - Kitapları

700. Yılında Osmanlı
Altanlar Meydanda
Aşk
Azınlıklar Kaybolan Renkler
Barış Manço'ya Özlem
Susurluk Çarkı
Türkçe İbadet
1998, Şimdi İyi Haberleri Veriyoruz
2000, Futbol Hayattır
2000, Hazan Mevsiminde Aşk
2001, Sedir Ağacının Kokusu
2012, Vakitsiz Şarkılar

Filmografisi

Süper Baba (1994)
Sıcak Saatler (1997)
Oyunbozan (2000)
Kurşun Yarası (2003)
Dikkat Şahan Çıkabilir (2005)

Çalıştığı Gazeteler

1994-1999: Yeni Yüzyıl
1999-2001: Sabah
2002-2006: Sabah
2010: Akşam (konuk yazar olarak)

Çalıştığı TV Kanallar

1970-1992: TRT 1
1992-1993: Star TV
1993: Satel TV
1994-2001: atv
2001: Star TV
2001-2002: TRT 1
2002: NTV
2002-2007: atv
2008-2013: Show TV
2012-2013: Skytürk 360 (ortak yayın)

TV Programları

1981-1982: Yurttan Dünyadan (TRT 1) (Altan Aşar ile birlikte)
1988-1989: Açıkoturum (TRT 1)
1992: Değişim Rüzgarları (STAR TV)
1992-1993: 40. Paralel (STAR TV)
1994: Seçim 1994 (ATV)
1994-2001: ATV Ana Haber Bülteni (ATV)
1994-2001: Siyaset Meydanı (ATV)
1995: Seçim 1995 (ATV)
1999: Seçim 1999 (ATV)
2001: Siyaset Meydanı (STAR TV)
2001: Star TV Ana Haber Bülteni (STAR TV)
2002: Akşam Haberleri (NTV)
2002: Seçim 2002 (ATV)
2002: Seçim Meydanı (NTV)
2002: Siyaset Meydanı (NTV)
2002-2007: ATV Ana Haber Bülteni (ATV)
2002-2007: Siyaset Meydanı (ATV)
2003-2004: Kim Haklı (ATV)
2004: Seçim 2004 (ATV)
2007: Seçim Meydanı (ATV)
2007: Türkiye'nin Seçimi 2007 (ATV)
2008-: Show TV Ana Haber Bülteni (SHOW TV)
2008-: Siyaset Meydanı (SHOW TV)
2009: Seçim 2009 (SHOW TV)
2010: Referandum 2010 (SHOW TV)
2011: Seçim 2011 (SHOW TV)
2012-: Siyaset Meydanı (SKYTÜRK 360)
Previous
Next Post »