Biyografi Ara

Ali Rıza Binboğa Kimdir? Biyografi

 

Ali Riza Binboğa Kimdir Biyografi
Ali Rıza Binboğa, 26 Şubat 1950 yılında Kayseri'de doğdu. İlkokul eğitimini Ördekli Köyü’nde tamamladıktan sonra,  ortaokulu Mimar Sinan İlk öğretmen Okulu’nda parasız yatılı olarak okuyan Ali Rıza Binboğa, 1964 yılında Müzik Seminerlerine katılmak üzere İlk öğretmen okullarında okuyan öğrenciler arasından seçilen 16 öğrenci arasına girdi.

Ankara İlk Öğretmen okulunda düzenlenen müzik seminerlerine katılarak Piyano, keman ve flüt eğitimleri aldı. İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu hazırlık sınıfından sonra 1968 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi'nden Elektronik Yüksek Mühendisliği bölümüne giren Ali Rıza Binboğa, 1973 yılında mezun oldu. Üniversite yıllarında Devlet Opera ve Balesi'ne de girerek bu alanda eğitim almaya devam eden Ali Rıza Binboğa, ayrıca Dostlar Tiyatrosu'nda oyunculuk eğitimleri aldı.

1970 yılında TRT'nin düzenlediği yarışmasına katılarak, ''Türkü Düzenlemesi'' dalında birinci  olan Ali Rıza Binboğa, 1971 yılında ilk 45'lik plağı olan "Mehriban / N'oldun" çıkardı. Sonrasında ise Türkfon Plakçılık ile sözleşme imzalayarak 1972 yılında  ''Kem Gözlerden'' ile ''Yaralı Deli Gönül'' adlı şarkıları ile bir plak yaptı. Ama opera tekniği ile söylemiş olduğu bu plak, Türkfon Plakçılık tarafından beğenilmeyerek yayınlanmadan rafa kalkar.

1975 yılında Yarınlar Bizim şarkısı ile Eurovision şarkı yarışmasına katılmak isteyen Ali Rıza Binboğa, ön elemelerde ilk 8 şarkı arasına girdi. Ancak, 1.'liği Semiha Yankı, Seninle Bir Dakika adlı şarkısı ile kazanır. Eurovision Şarkı Yarışmasında ise sonuncu olur.

Yarınlar Bizim şarkısı için TRT tarafından soruşturma açılır ve Ali Rıza Binboğa uzun bir zaman TRT'nin yasaklılar listesinde yer alır.

Eurovision seçmelerini kazanamasa da Yarınlar Bizim şarkısı Şerif Yüzbaşıoğlu ve Timur Selçuk'un isteği ile 45'lik plak olarak piyasaya çıkar.

1975 yılında büyük biri satış rakamı yakalayan plak sonrasında gelen film teklifini değerlendiren Ali Rıza Binboğa, şarkısı ile aynı ismi taşıyan Safa Önal'ın yazıp, yönettiği Yarınlar Bizim adlı sinema filminde başrolde oynar. Filmde; Betül Aşçıoğlu, Kadir Savun, Oktar Durukan ve Necdet Yakın ile birlikte rol alır.

1987 yılında MESAM (Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği) üye olan Ali Rıza Binboğa, 1999 yılından beri MESAM Yönetim Kurulu Üyesi olarak uzun yıllar bu görevi sürdürdü.

Ali Rıza Binboğa, evli ve 3 çocuk babasıdır.

Ali Riza Binboğa Albümleri

2006 Biz Aşkı Bahçelerden Toplamadık
2000 Eski 45'likler
1996 Kardeşiz Biz
1989 Paylaşmak Ne Güzel
1985 Göçmen Kuşlar
1979 Yaramaz Çocuk
1976 Ve Sen Ağlarken

45’lik Plakları

1971 Mehriban / N'oldun
1975 Yarınlar Bizim / Sen de Katıl Bize
1975 Yaralı Deli Gönül / Kem Gözlerden
1975 Dost Olayı / Ayak Oyunları
1976 Sevgilimin Derdi / Birlik İçin El Ele
1978 İlk Öğretmen / Baharı Beklerim
1982 Türkiye'nin Kızları / Alın Beni de Beraber

Filmografisi

1975 Yarınlar Bizim -Rıza
Ali Rıza Binboğa Kimdir? Biyografi Ali Rıza Binboğa Kimdir? Biyografi Biyografistan Ali Rıza Binboğa Hayatı, Ali Rıza Binboğa Biyografi, Ali Rıza Binboğa Nereli ve Kaç Yaşında, Ali Rıza Binboğa Hakkında Bilgi Ali Rıza Binboğa , 26 Şubat 1950 yılında Kayseri'de doğdu. İlkokul eğitimini Ördekli Köyü’nde tamamladıktan sonra,  ortaokulu Mimar Si... 4.5 5

Hiç yorum yok: