Altan Erkekli Kimdir? Biyografi

Altan Erkekli
Altan Erkekli, 1955 yılında İstanbul'da doğdu. Altan Erkekli, Lise eğitimini Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi'nde aldı. Lise döneminde tiyatroyla ilgilenmeye başlayan Erkekli, karşılaştığı zorluklar sebebiyle tiyatrodan vazgeçip inşaat mühendisi olmaya karar verdi. Ancak lisedeki İngilizce hocasının ısrarıyla bu kararını değiştirerek 1975 yılında Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümü'ne girdi.

Altan Erkekli, Eğitimi sırasında, fakülte öğrencileri tarafından hazırlanan "Kopermikli Yüzbaşı" oyununda, başrol oyuncusunun gösterime gelememesi sebebiyle başrolde sahneye çıktı. Oyunun galasının ardından yanına yaklaşan Rutkay Aziz'in "AST gemisine hoş geldin" sözleriyle profesyonel oyunculuğa başlamış oldu.

Mezun olduktan sonra, DTCF Tiyatro Bölümü Oyunculuk Ana Sanat Dalı'nda öğretim görevlisi olarak çalıştı ve AST'ta oyunculuğa devam etti. 1985 - 1989 yılları arasında Devlet Tiyatroları'nın Çocuk ve Gençlik Tiyatroları bölümünde çalışan Erkekli, 1989 yılında yeniden AST'a döndü. Susam Sokağı'ndaki Edi karakterini seslendirdi.

BKM (Beşiktaş Kültür Merkezi) Oyuncuları arasına AST'daki görevine veda ederek katılan Erkekli, "Bir Demet Tiyatro" adlı dizide de rol aldı. "Sen Hiç Ateş Böceği Gördün mü" adlı tiyatro oyununda, vefat eden Gürdal Tosun'un rollerini üstlenen sanatçı, "Vizontele" adlı sinema filminde de Yılmaz Erdoğan ve Demet Akbağ'la başrolü paylaştı.

Altan Erkekli, 2009 Yerel seçimleri'nde, Cumhuriyet Halk Partisi'nden Beşiktaş Belediye meclisi üyeliğine seçildi. 2007 yılından beri, Başkent İletişim Bilimleri Akademisi'nde, Diksiyon, Spikerlik ve Sunuculuk, Seslendirme ve Oyunculuk eğitimleri vermektedir.


Filmografisi

2013 Umut Üzümleri
2012 Acayip Hikayeler (TV) - Nazif
2012 Yalan Dünya (TV) - Şehmuz Kocabaş
2011 Aşk Tesadüfleri Sever - Yılmaz
2010 Yerden Yüksek - Ziya Hoca
2010 Şen Yuva (TV) - Kalender Şenyuva
2009 Güneşi Gördüm - Davut Altun
2008 Aşk Geliyorum Demez - Miran Dayı
2005 - 2007 Beyaz Gelincik (TV) - Halil Aslanbaş
2006 Cenneti Beklerken - Çoban
2006 Unutulmayanlar - Aziz
2006 Eve Dönüş - Hoca
2006 Sınav (film) - Almancı Sedat
2005 Organize İşler - Yusuf Ziya Ocak
2005 Anlat İstanbul - Hilmi
2004 Vizontele Tuuba - Nazmi Doğan
2004 Hızlı Adımlar - Lütfü
2003 Bir İstanbul Masalı (TV) - Cemal Kozan
2003 Havada Bulut (TV)
2001 Vizontele - Nazmi Doğan
2001-2002, 2006-2007 Bir Demet Tiyatro (TV)
2000 Merdiven
1996 80. Adım
1994 Kurtuluş (TV) - Yakup Kadri Bey
1993 Mavi Sürgün
1991 Deniz Gurbetçileri
1989 Can Şenliği
1982 Dolap Beygiri

Ödülleri


1982 ve 1996 yıllarında Sanat Kurumu En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazandı.
1996-1997 sezonunda oynadığı "İnadına Yaşamak" ile Altan Erbulak ve Tiyatro Eleştirmenleri Birliği ödüllerini aldı.
2002 yılında Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi Mezunlar Derneği tarafından Kristal Martı ödülüne layık bulunmuştur.
Previous
Next Post »