Biyografi Ara

Coco Chanel Kimdir? Biyografisi

 

Coco Chanel
Coco Chanel, 19 Ağustos 1883 yılında Fransa'da âdeta sahneye çıkarmışcasına doğdu. Aubazine'de büyütüldüğü yetimhanede herhangi bir çocuktu belki, ancak bu dünyadan öylece uzaklaşıp giden, ve "yiten" bir insan olmadı...

Önce 1895-1900 yılları arasında 'Au Sans Pareil' çorap mağazasında tezgahtarlık yaptı. Daha sonra, 1905-1908 yıllarında yine Moulin'de kafede şarkıcılık yapmaya başladı, Vichy'de şarkıcılık yaparken artık "Coco" lakabını almıştı.

Gerçek aşkı bulmuştu, Ettienne Balsan'la Chateau de Royalieu'de ve Paris'te yaşadılar. Ancak güzel günler kısa sürdü, Ettienne Balsan öldü... Bundan sonra Coco Chanel'in başka erkeklerle de ilişkileri oldu ancak bir daha asla aşık olamadı...

Coco Chanel, 1909 yılında moda tasarımcısı olarak kariyerine başlamıştı artık. O, Birinci Dünya Savaşından sonra "Kadın Bağımsızlık Hareketi"nin en güçlü figürü oldu. O dönemde Batı'da kadınlar eşitlik ve siyasi haklar için savaş veriyorlardı, bu savaş en "şık" ifadesini kadınların dış görünümünde ve giyimlerinde buldu. Bukleli, lüle lüle saçlar yerlerini kısa ve rahat kesimlere bırakmıştı. Fırfırlar, farbalalar yoktu artık, sadelik ve rahatlık öne çıkıyordu...

Chanel de sadelik ve rahatlıktan yanaydı ancak onu farklı ve ölümsüz kılan, kadınların, kadınlık sembollerinden vazgeçmeden de bağımsızlığını ilân edebileceklerini kanıtlaması oldu. Birinci Dünya Savaşı sırasında bunun temelleri oluşmuştu kafasında ve bundan sonra Fransız kadınları hem ülkelerinin, hem de hem de erkeklere karşı "kendi" özgürlük savaşlarına "etek"lerinden vazgeçmeyerek devam ettiler.

Coco Chanel, küçücük dükkanında alternatif bir giyim tarzı sunuyordu. "Çalışan insanlarla" biraradaydı, ve onların iş kıyafetlerinden etkilenerek üretiyordu: bir tamircinin gömleğinden, kanal kazan bir işçinin boynuna attığı atkıdan, bir garson kızın gömleğinin manşetlerinden etkileniyordu. Böylece denizci ceketleri, süveterler ve dümdüz etekler doğdu. Çalışan kadınlar ve Chanel birbirlerinin başarılarını besliyorlardı.

Coco Chanel tekstil endüstrisinde de bir devrim yarattı, erkek iççamaşırı yapımında kullanılan ancak onların çok kaşındırıcı bulduğu ve hakkettiği değeri göremeyen yün kumaşı alıp, kadın giyiminde kullandı.

Onun getirdiği yeniliklerin en radikallerinden biri de, inci ve diğer değerli taşların yerine imitasyon mücevherler yapması oldu. Bu takılar kısa zamanda çok popüler olmuştu. Daha sonra uğurlu sayısı 5, onun efsanevî parfümüne isim oldu ve bu kez de parfümeri sektöründe devrim yarattı.

1939 yılında emekli olma kararı almıştı ancak 1953 yılında savaş sonrası hakim olan moda akımlarından rahatsız oldu, ve bir kez daha "ben burdayım" diyerek moda dünyasına geri döndü. Dior gibi diğer tasarımcıların stillerine karşılık, kendi "sade ve rahat" tarzını yeniden gündeme getirdi. 1959 yılından itibaren ünlü "Chanel Tayyör" dünyada adeta üniforma haline geldi.

Coco Chanel 1971 yılında, 88 yaşında bedenen bu dünyadan ebediyen ayrıldı ama klasik Chanel tarzı hep bizimle kaldı. Ölümünden sonra, Chanel görünümlü giysileri yetenekli tasarımcı Phillippe Guiborge üretmeye başladı. Ardından, 1983 yılında ünlü modacı Karl Lagerfeld, Chanel Evi'ni devraldı.

Bir keresinde Coco Chanel, "Moda geçicidir ama stil kalır" demişti. Onun bu sözlerini klasik bir "Chanel Tayyör"e baktığımızda daha iyi anlıyoruz.
Coco Chanel Kimdir? Biyografisi Coco Chanel Kimdir? Biyografisi Biyografistan Coco Chanel Hayatı, Coco Chanel Biyografi, Coco Chanel Hakkında bilgi... Coco Chanel , 19 Ağustos 1883 yılında Fransa'da âdeta sahneye çıkarmışcasına doğdu. Aubazine'de büyütüldüğü yetimhanede herhangi b... 4.5 5

Hiç yorum yok: