Biyografi Ara

Dinçer Sümer Kimdir? Biyografi

 

Dinçer Sümer
Dinçer Sümer, 1938 yılında İzmir'de doğdu. Okul yıllarında gazetecilik yaparken, ayrıca tiyatrolarda çalıştı, sinema filmlerinde rol aldı. Şiir ve radyo oyunlarıyla edebiyata girdi. Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Yüksek Bölümü'nü bitirdi. Tiyatro üzerine Polonya, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde araştırmalar yaptı.

Dinçer Sümer 1961'den bu yana Devlet Tiyatroları'nda oyuncu ve yönetmen olarak çalışıyor. Devlet Tiyatroları Edebi Kurulu'nda, Tiyatro Yazarları Derneği yönetiminde bulundu. Anadolu Üniversitesi'nde dramaturgi dersi öğretim görevlisi olarak görev yaptı.

Dinçer Sümer'e Türk Dil Kurumu, TRT, TBMM gibi pek çok kurumdan sanata yaptığı katkılardan dolayı ödül verilmiştir. Ayrıca 1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Devlet Sanatçısı unvanı verilmiştir.

Cumhurbaşkanlığı Sanat Danışmanlığı yapan Dinçer Sümer'in ''Eski Fotoğraflar'' adlı tiyatro oyunu 2008 yılında sinemaya aktarıldı. Necef Uğurlu ve Jülide Övür'ün yönetmenliğini yaptıkları filmde, Ahmet Uğurlu ve Bennu Yıldırımlar rol aldı.

İlk olarak 1976 yılında sahnelendiğinden beri Türk Tiyatrosu'nun en çok izlenen oyunlarından olan ‘‘Eski Fotoğraflar’’ı ilk izlediğinde 20 yaşında olan Ahmet Uğurlu, bu rolü oynama hayalini 26 yıl sonra 46 yaşında gerçekleştirdiğini söyleyerek heyecanını farklı bir bakış açısıyla ifade etmişti. Sıradan insanların trajedilerinin anlatıldığı filmde, zıt dünyaların altını çizmek istediklerini belirten
Necef Uğurlu, filmin temasını, ''Her iyinin bir kötü yanı, her kötünün de bir iyi yanı vardır. Her insanın bir masum hikayesi vardır. İnsanların hayatları yanlış kişilerle kesişebilir'' sözleriyle anlatmıştı.

Dinçer Sümer Kitapları

1994 Toplu Oyunları 1, Eski Fotoğraflar / Gül Satardı Melek Hanım / Katip Çıkmazı / Maviydi Bisikletim
1996 Aklımda Kalan Masallar
1996 Bir Düş Müydü O İzmir
1997 Toplu Oyunları 2, Gecenin Kulları / Memuroğlu Memur
2003 Toplu Oyunları 3, "Ali Ayşeyi Seviyo" / Beni Dünya Kadar Sev
2008 Toplu Oyunları 4, Sandalım Kıyıya Bağlı / Marion İle Memet
Dinçer Sümer Kimdir? Biyografi Dinçer Sümer Kimdir? Biyografi Biyografistan Dinçer Sümer Hayatı, Dinçer Sümer Biyografi, Dinçer Sümer Kitapları ve hakkında bilgi... Dinçer Sümer , 1938 yılında İzmir'de doğdu. Okul yıllarında gazetecilik yaparken, ayrıca tiyatrolarda çalıştı, sinema filmlerinde rol ... 4.5 5

Hiç yorum yok: