Ferdi Tayfur Kimdir? Biyografisi

Ferdi Tayfur
Ferdi Tayfur, 15 Kasım 1945 yılında Adana'da doğdu. Babası'nın ünlü tiyatro ve dublaj sanatçısı Ferdi Tayfur hayranlığından dolayı en küçük oğluna Ferdi Tayfur adını vermiştir.

Babasının en büyük isteği Ferdi'nin iyi bir tahsil görmesiydi. Ancak, babasının öldürülmesi ile Ferdi Tayfur, okulu bırakmak zorunda kaldı. Çiftlikte çalışarak ailesinin geçimine katkıda bulundu.

1951 yılında şarkıcı olmak hayaliyle Adana'dan İstanbul'a giden Ferdi Tayfur, o dönemde çocuk şarkıcılara pek rağbet olmadığı için kendini ispatlayamadı ve tekrar Adana'ya dönmek zorunda kaldı. Adana'da çiftlikte traktör şöförlüğüne ve Çukurova’da pamuk taşımaya devam etti.

Ferdi Tayfur, 1968 yılında yeniden İstanbul'a geldi ve bu sefer Seda Plak ile 2 plaklık anlaşma yaptı. Fakat, şansı iyi gitmedi ve yaptığı iki 45′lik de tutmadı ve Adana'ya dönüp, çiftlikteki işlerin başına geçti. 3 yıl sonra yaptığı ''Huzurum Kalmadı'' adlı plakları da satılmayan Ferdi Tayfur, asla yılmadan müzik çalışmalarına devam etti ve 1973'te ''Kır Çiçekleri'' adlı 45'lik ile sonunda müzik piyasasında bir başlangıç yapan Ferdi Tayfur, 
1974 yılında yaptığı ''Bana Gerçekleri Söyle'' adlı 45′lik ile adını yavaş yavaş duyurur. 

1975 yılında Elenor Plak'a transfer olduktan sonra, ''Bırak Şu Gurbeti'' ve ''Çeşme'' adlı şarkıları ile adını duyurdu. Çeşme şarkısından sonra 1976 yılında Necal Nazır ile birlikte oynadığı Çeşme filmi ile müzik piyasasından sonra sinemaya da başlayan Ferdi Tayfur, ayrıca 1976 yılında Necla Nazır ile evlendi.

1976 yılı, Ferdi Tayfur için bir dönüm noktası ve asıl şöhretine ulaştığı yıl olmuştur. 1982 yılında kendi adına Ferdifon Plakçılık şirketini kurdu.

50 kaset ve 34′un üzerinde filmde oynayan Ferdi Tayfur,
 9 kez Altın Plak Ödülü aldı. .

Ferdi Tayfur, 2008 yılında 32 yıllık hayat arkadaşı Necla Nazır'ı terk edip, Habibe Ünyanı Demir ile Marmaris’te yeni bir hayat kurdu. 2009 yılında bir oğlu olan Ferdi Tayfur, tekrar baba oldu.

Ferdi Tayfur, 2009'da inşaat sektörüne de girmiştir. Ayrıca yazarlıkta yapan Ferdi Tayfur, son olarak 2013 yılında Bir Zamanlar Ağaçtım isimli kitabı Kora Yayıncılık tarafından yayımlandı.

Ferdi Tayfur Kitapları

2003 Şekerci Çırağı
2008 Yağmur Durunca
2013 Bir Zamanlar Ağaçtım

Albümler

1968 Dilek Kapısı
1974 Postacılar
1977 Huzurum Kalmadı
1978 Batan Güneş
1979 Son Sabah
1980 Yuvasız Kuşlar
1981 İnsan Sevince
1981 Nisan Yağmuru
1982 Bende Özledim
1983 Sende mi Leyla
1984 Yaktı Beni
1985 Kurtuldum
1986 Derbeder
1986 Merak Etme Sen
1986 Haram Oldu
1987 İçimde Bir His Var
1987 Ya Benimsin Ya Toprağın
1988 Naz Etme - Canına Okuyacağım
1989 Allahım Sen Bilirsin
1989 Gülhane'den Sevgilerle
1990 Hoşcakal
1991 Gelirsen - Bana Da Söyle
1992 Prangalar
1994 Mor Güller – Fadime'nin Düğünü
1995 Dünya
1996 Zaman Tüneli Arşiv 1
1997 Of Dağlar
1998 Ferdi Tayfur Klasikleri Arşiv 2
1999 Yoksun – Kör Talih
2000 Zengin Olursam
2001 Zaman Tüneli Arşiv 3
2002 İnceden
2003 Durun Ayaklarım
2003 Yandı Gönlüm
2004 Bir Demet Gül
2006 Aşkın Cezası
2007 Gençliğimin Şarkıları
2009 Boynu Bükük Şarkılarım
2010 Baharımsın Kışımsın

Filmografisi

2008 Memur Muzaffer
2007 Yersiz Yurtsuz
2007 Natuk Baytan Belgeseli
2007 Ben Ferdi Tayfur
2000 Hayatım Roman
2002 Reyting Hamdi
1989 Allahım Sen Bilirsin
1989 Bu Şehrin Geceleri
1988 Bu Talihimin Canına Okuyacağım
1988 Elveda Mutluluklar
1988 Ah Bir Çocuk Olsaydım
1987 Ya Benimsin Ya Toprağın
1986 İçimde Bir His Var
1986 Affet Allahım
1985 Herşeyim Sensin
1985 Haram Oldu
1984 Utanıyorum
1984 Çılgın Arzular
1983 Yaktı Beni
1983 Kalbimdeki Acı
1983 Yıldızlar da Kayar
1982 Sen De Mi Leyla
1982 Hasret Sancısı
1982 Günaha Girme
1981 Kara Gurbet
1981 Ben De Özledim
1981 Olmaz Olsun
1981 Bir Damla Ateş
1980 Durdurun Dünyayı
1980 Huzurum Kalmadı
1980 Boynu Bükük
1980 Nisan Yağmuru
1979 İnsan Sevince
1979 Yuvasız Kuşlar
1978 Son Sabah
1978 Batan Güneş
1978 Yadeller
1977 Benim Gibi Sevenler
1977 Derbeder
1976 Çeşme
Previous
Next Post »