Biyografi Ara

Genco Erkal Kimdir? Biyografi

 

Genco Erkal
Genco Erkal, 28 Mart 1938 yılında İstanbul'da doğdu. Liseyi Robert Kolej'de okuyan Genco Erkal, İstanbul Üniversitesi'nin Psikoloji bölümününden mezun oldu. Okul yıllarında tiyatroya başlayarak, 1957 yılında Genç Oyuncular Amatör Topluluğu’nu kurucularından birisi oldu.

Kenter Tiyatrosu, Arena, Gülriz Sururi - Engin Cezzar Tiyatrosu, AST, İstanbul Tiyatrosu gibi birçok özel tiyatro topluluklarında oyuncu ve yönetmen olarak görev alan Genco Erkal, 1962 yılında Asena Tiyatrosu'nda Jaroslav Hasek’in yazdığı Aslan Asker Şvayk adlı oyunundaki rolüyle İlhan İskender ödülü’nü kazandı.

Çeşitli ödüller kazandığı ünlü rolleri arasında Nikolay Vasilyeviç Gogol'dan Bir Delinin Hatıra Defteri, Bertolt Brecht'ten Galileo, Maxwell Anderson'dan Yalınayak Sokrates, Nazım Hikmet'ten Kerem Gibi, Can Yücel'den Can sayılabilir. 1969 yılında Dostlar Tiyatrosu'nu kurdu.

Maksim Gorki, Bertolt Brecht, jean-paul-sartre, Peter Weiss, John Steinbeck, Vaclav Havel, Tankred Dorst gibi yabancı yazarların yanı sıra, Aziz Nesin, Haldun Taner, Nazım Hikmet, Can Yücel, Refik Erduran, Vasıf Öngören, Orhan Asena, Behiç Ak gibi Türk yazarların oyunlarını yönetti. Roman, öykü, şiir gibi değişik türlerden tiyatroya uyarlamalar yaptı, oyunlar çevirdi. Senfonik konserlerde Prokofiev'in Peter ile Kurt, Stravinski'nin Askerin Öyküsü, Fazıl Say'ın Nâzım adlı yapıtlarını anlatıcı olarak seslendirdi.

1974 yılında Zeynep Tedü ile evlenen Gence Erkal'ın 1977 yılında Ayşe adını verdiği kızı dünyaya geldi.

1982 yılında At adlı filmde oynadığı Hüseyin rolü ile Altın Portakal Film Festivali kapsamında En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü aldı. 1 yıl sonra 1983 yılında Faize Hücum adlı filmde başrolde oynayan Genco Erkal, bu filmde ki rolü ile Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülüne layık görüldü.

1988 yılında Haldun Taner'in eserinden uyarlanan Keşanlı Ali Destanı filminin yönetmenliğini yapan Genco Eral, aynı zamanda oyuncu olarak Engin Cezzar, Gülriz Sururi, Suna Selen, Meral Çetinkaya, Mehmet Akan ve Aydemir Akbaş ile birlikte rol aldı.

2008 yılında 1993 yılında Sivas'ta Madımak otelinde yapılan katliamı konu alan Sivas'93 adlı kendi yazıp, yönettiği belgesel tiyatro oyununu, Türkiye ve Avrupa genelinde tiyatroseverler ile buluşturdu. 2008 yılının en iyi tiyatro oyunu ödülünü aldı.

Genco Erkal, 2009 yılında Aydın Doğan Tiyatro Ödülü 50 olarak kazandığı 50 bin TL'yi Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'ne bağışladı.

2010 yılında Çağan Irmak'ın yazıp, yönettiği Prenses'in Uykusu adlı sinema filminde Çağlar Çorumlu, Sevinç Erbulak ve Alican Yücesoy ile birlikte rol alan Genco Erkal, İskender karakterini canlandırdı.

2017 yılında Bluttv özel dizisi olan 7 Yüz dizisinde Serhat rolünü oynadı.

Filmografisi

2017 7YÜZ - Serhat
2016 Üvey Evlat
2010 Prensesin Uykusu - İskender
2008 Pazar - Bir Ticaret Masalı - Fazıl
1990 Camdan Kalp - Kirpi
1988 Keşanlı Ali Destanı - İzmarit Nuri
1983 Hakkâri'de Bir Mevsim - Öğretmen
1982 Faize Hücum - Kamil
1982 At - Hüseyin
1974 Bir Delinin Hatıra Defteri - Poprichtchine
Genco Erkal Kimdir? Biyografi Genco Erkal Kimdir? Biyografi Biyografistan Genco Erkal Hayatı, Genco Erkal Biyografi, Genco Erkal Nereli ve Kaç Yaşında, Genco Erkal Hakkında Bilgi Genco Erkal , 28 Mart 1938 yılında İstanbul'da doğdu. Liseyi Robert Kolej'de okuyan Genco Erkal, İstanbul Üniversitesi'nin Psi... 4.5 5

Hiç yorum yok: