Biyografi Ara

Hatice Nüzhet Gökdoğan Kimdir? Biyografi

 

Hatice Nüzhet Gökdoğan
Prof. Dr. Hatice Nüzhet Gökdoğan, 1910 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Babası Atatürk'ün silah arkadaşlarından tümgeneral Mehmet Zihni Toydemir. Yatılı olarak okuduğu Erenköy Kız Lisesi’nden 1928 yılında mezun olduktan sonra devlet kursu kazanarak matematik-fizik lisansı yapmak üzere Fransa’ya gönderildi. Lyon Kız Lisesi’nde Fransızca öğrendikten sonra Erkek Lisesi kısmına geçerek matematik ağırlıklı bir öğrenim gördü. 1932’de Lyon Üniversitesi’nde matematik lisansını tamamladı.

1933 yılında Paris Üniversitesi’nde fizik öğrenimi görmeye başladı ve Paris Gözlemevi’nde staj yaptı. Yıl sonu sınavlarının ardından yurda döndü.

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde Astronomi Enstitüsü’ne ilk Türk doçenti olarak atandı. Üniversite bahçesine gözlemevi kurulması çalışmalarına katıldı.

1936 yılında Yüksek Mühendis Mektebi’ne (İstanbul Teknik Üniversitesi) müderris muavini olarak atandı ve bu kurumun ilk kadın çalışanı oldu. 1946 yılına kadar matematik doçenti olarak görevini sürdürdü.

1937’de İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde doktora tezini tamamladı. Bu tez, fakülte kayıtlarında “bir” numaralı tez olarak kayıtlıdır. 1940 yılında doçent, 1948 yılında profesör ünvanını aldı.

Yüksek Mühendislik Mektebi’nde iken tanıştığı Mukbil Gökdağan ile 1938 yılında evlendi. Evliliğinde nbir kızı ve bir de oğlu oldu.

Türk Matematik Derneği’nin (1948), 1949 yılında Türk Kadınlar Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı. Çeşitli dönemlerde Türk Kadınlar Derneği’nin başkanlığını yürüttü. 1954 yılında birkaç astronom ile birlikte kurduğu Türk Astronomi Dernği’nin başkanlığını 20 yıl boyunca sürdürdü.

23 Haziran 1954 tarihinde İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi dekanlığına seçildi. Türkiye’nin ilk kadın dekan olarak 2 yıl bu görevi sürdürdü. 1958 yılından itibaren 22 yıl Astronomi Kürsüsü başkanlığı yaptı. Aralık 1971'de Astronomi kürsüsünde Türk ve Balkan astronomların katıldığı Keppler Sempozyumu'nu düzenledi. 1978’de ikinci kez dekan seçildi. 1980’de dekanlık ve bölüm başkanlığı görevlerini sürdürmekte iken emekli oldu. Akademik yaşamı boyunca 6 ders kitabı çevirdi; 3 ders kitabı yazdı; 13 bilimsel makalesi yayınlandı.

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin kurulmasında ilk adımların atılışında rol oynadı.

Hatice Nüzhet Gökdoğan, 24 Nisan 2003 tarihinde hayatını kaybetti. Cenazesi, Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedildi.
Hatice Nüzhet Gökdoğan Kimdir? Biyografi Hatice Nüzhet Gökdoğan Kimdir? Biyografi Biyografistan Hatice Nüzhet Gökdoğan Hayatı, Hatice Nüzhet Gökdoğan Biyografi, Hatice Nüzhet Gökdoğan Hakkında bilgi... Prof. Dr. Hatice Nüzhet Gökdoğan, 1910 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Babası Atatürk 'ün silah arkadaşlarından tümgeneral Mehmet ... 4.5 5

Hiç yorum yok: