Biyografi Ara

Henry Miller Kimdir? Biyografi

 

Henry Miller
Henry Valentine Miller, 26 Aralık 1891 yılında New York'ta doğdu. Alman göçmeni katolik bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Henry Miller'in babası terzi Heinrich Miller, annesi ise Louise Marie Neiting'di. Çocukluğu Brooklyn'de geçti. Gençliğinde çeşitli işlerde çalıştı ve kısa bir süre New York Şehir Üniversitesi'nde okudu.

1928 ve 1929 yıllarında ikinci karısı June Edith Smith (June Miller) ile birlikte birkaç ay Paris'te geçirdi. 1930 yılında tek başına Paris'e taşındı ve II. Dünya Savaşı patlak verene kadar burada yaşadı. Bu dönemde meteliksiz bir şekilde arkadaşlarından geçinerek avare bir hayat sürdü. Anais Nin, Alfred Perles, ve Lawrence Durrell gibi yazarlarla dostluk kurdu. 1931 yılının sonbaharında Alfred Perlés vasıtasıyla Chicago Tribune'un Paris baskısında bir iş buldu. Sevgilisi Anais Nin'in desteğiyle 1934 yılında ilk kitabı Yengeç Dönencesini (Tropic of Cancer) yayımladı. Ardından Kara İlkbahar (Black Spring) (1936) ve Oğlak Dönencesini (Tropic of Capricorn) (1939) yazdı. Kitapları ABD'de müstehcen bulunduğu için yasaklandı. Ancak elden ele ulaştırılan kitapları ona belli bir ün kazandırdı.

1940'da ABD'ye döndü ve California'da Big Sur'a yerleşti. ABD'nin kültürel değerlerine ve ahlâkî tavrına meydan okuyan çalışmalarına devam etti. Hayatının son yıllarını Pacific Palisades'de geçirdi.

Yengeç Dönencesi'nin 1961 yılında ABD'de yayımlanması bir müstehcenlik davasına neden oldu. 1964 yılında ABD Yüksek Mahkemesi kitabın bir edebiyat çalışması olduğuna karar verdi. Bu olay cinsel devrimin kilometre taşlarından biriydi. Kitabın basılmasını savunan avukat Elmer Gertz ve Miller sonraki yıllarda yakın arkadaş oldular.

Henry Miller, 7 Haziran 1982 tarihinde öldü.

Edebiyat çalışmalarının yanında Miller bir ressam ve amatör bir piyanistti.

Türkçede Yayınlanmış Eserleri

Yengeç Dönencesi
Kara İlkbahar
Oğlak Dönencesi
Hatırlamayı Hatırlamak
Merdivenin Dibindeki Gülümseyiş
Seksus
Pleksus
Clichy'de Sakin Günler
Big Sur ve Hieronymus Bosch'un Portakalları
Rimbaud ya da Büyük İsyan
Neksus
Cennette Bir Şeytan
Uykusuzluk
Çılgın Üçlü
Henry Miller Kimdir? Biyografi Henry Miller Kimdir? Biyografi Biyografistan Henry Miller Biyografi, Henry Miller Hayatı, Henry Miller Eserleri ve hakkında bilgi Henry Valentine Miller , 26 Aralık 1891 yılında New York'ta doğdu. Alman göçmeni katolik bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Henry... 4.5 5

Hiç yorum yok: