Biyografi Ara

Leyla Demiriş Kimdir? Biyografisi

 

Leyla Demiriş
Leyla Demiriş, 1945 yılında İstanbul'da doğdu.1964 yılında başlayan sanat hayatını ve baş solistlik görevini otuzdan fazla yabancı opera ve birçok Türk Operası’nda en büyük partileri yorumlayarak sürdüren sanatçı, hâlen sanat yaşamını İstanbul Devlet Operası’nda baş solist olarak sürdürmektedir.

Öğrenimine İstanbul'da Fransız okulunda başladı. Sonra müzik eğitimini İstanbul Şehir Konservatuarı'nda yaptı. Konservatuvar öğrencisiyken İstanbul Operası’nda Turandot Operası’ “Liu” ile soprano olarak başroller söylemeye başladı.

Leyla Demiriş, daha 19 yaşındaydı ve olağanüstü başarı kazandı. E. Cartis, A. Florescu, V. Campagnano, N. Nikolov gibi dünyaca ünlü şan pedagogları ile çalıştı.

İlk plağını 1986 yılında çıkardı. Yurt içi ve yurt dışında sanat gösterdi. Opera temsilleri, senfoni orkestraları eşliğinde konserler, resitaller, bant, plak, CD kayıtları ve önemli birçok festival açılışı ile sanat yaşamı dolu geçti. Köroğlu, IV. Murat, Karyağdı Hatun, Yusuf ile Züleyha isimli Türk Operaları ile Mevlâna Oratoryosu’nun Dünya Prömiyerlerindeki başarılı yorumu Türk Kültür ve sanatına yapmış olduğu çok değerli bir hizmet verdi. Sanatçı Çekoslavakya, Romanya, ABD, Yugoslavya, Bulgaristan, Almanya, Polonya gibi ülkelerde Tosca, Madam Butterfly, Cavalleria rusticana, İl Trovatore, Nabucco operalarındaki başarısı büyük ilgi topladı ve verdiği konser ve resitaller yankı yaptı. Sanatçı, Okan Demiriş'le evlidir.

Oynadığı eserler ve rollerden bazıları şunlardır;

Giacomo Puccini; Tosca (Floria Tosca), Madam Butterfly, (Butterfly), Turandot (Liu), La Boheme (Mimi), Suor Angelica (Suor Angelica)
Giuseppe Verdi; Othello (Desdemona), Don Carlos (Elizabetta), İl Trovatore (Leonora), Nabucco (Abigaille)
Pietro Mascagni; Cavalleria rusticana (Santuzza)
Umberto Giordano; Andrea Chenier (Maddalena)
Ludwig Van Beethoven; Fidelio (Leonora)
Wolfgang Amadeus Mozart; Don Giovanni (Donna Elvira)
Peter İlyiç Çaykovski; Eugene Onegin (Tatyana)
Bedřich Smetana; The Bartered Bride (Marjenka)
Otto Nicolai, The Merry Wives of Windsor (Anna)
E. Kalmann; The Gypsy Princess (Sylva)
Franz Lehár; Tebessümler Diyarı (Lisa)
Nevit Kodallı; Atatürk Oratoryosu
Ahmet Adnan Saygun; Köroğlu (Günayım), Yunus Emre Oratoryosu
Okan Demiriş: IV. Murat (Kösem Sultan), Karyağdı Hatun (Yazgülü), Yusuf ile Züleyha (Züleyha)
Ali Doğan Sinangil; Mevlâna Oratoryosu

Web Sitesi: leylademiris.com
Leyla Demiriş Kimdir? Biyografisi Leyla Demiriş Kimdir? Biyografisi Biyografistan Leyla Demiriş , 1945 yılında İstanbul'da doğdu.1964 yılında başlayan sanat hayatını ve baş solistlik görevini otuzdan fazla yabancı op... 4.5 5

Hiç yorum yok: