Biyografi Ara

Mehmet Erenler Kimdir? Biyografisi

 

Mehmet Erenler
Mehmet Erenler, 26 Ocak 1946 yılında Ankara'nın Ayaş ilçesinde doğdu. 8 yaşında kendi kendine bağlama öğrenmeye başladı ve yaklaşık 13 yaşında sahneye çıktı. Aynı dönemde Muzaffer Sarısözen’in davetlisi olarak "Yurttan Sesler" programına katıldı. 1960’lı yılların başında çeşitli gazinolarda çalarak kendini geliştirdi.

Mehmet Erenler, 1966’da TRT’nin açtığı sınavı kazanarak Ankara Radyosu'nda göreve başladı. Sonraki yıllarda İstanbul Devlet Konservatuarı'nda öğretim üyesi olarak çalıştı.

1980’den sonra atandığı İstanbul Radyosu'nda bağlama sanatçısı ve koro şefliği görevlerini yerine getiren Mehmet Erenler, Türkiye ve Türkiye dışında birçok konser, seminer ve toplantıya katıldı.

Çalış üslubu ve icra yetkinliği açısından benzersiz bir tavra sahip olan Mehmet Erenler, tüm Anadolu Halk Müziği'nin bütün yöresel tavırlarını bilen, otantik çalış biçimine sadık kalan fakat bu çerçeve içinde kendi kişisel anlatımını yaratmış olan nadir bağlama sanatçılarından birisidir.

Özelikle 'açış' adı verilen serbest ölçülü doğaçlama çalış geleneğinin gerektirdiği teknik hakimiyet, duyarlılık, yaratıcılık ve birikim gibi vasıflarının üst düzeyde olması ve dinleyici üzerinde yarattığı etki ile tanınmıştır.

Perde baskılarındaki yumuşaklığı, kendine has geçkileri ve motifleri, süslemeleri yerli yerinde ve dengeli bir dağılımla yapması, alışılagelen çalış tekniğinin çok ötesinde kendine has bir teknikle çalgı üstünde benzersiz bir hakimiyet sergilemesiyle bağlamada bir ekol olarak gösterilir.

İcracılığı yanında derlemeci ve koro şefliği ile de tanınan Mehmet Erenler'in derlediği türkülerden bazıları: Denizin Dibinde Haccem (Burdur), Değmem Benim Gamlı Yaslı Gönlüme (Tokat)

20 den fazla albüm hazırlayan Mehmet Erenler, halen TRT İstanbul Radyosu sanatçısıdır.
Mehmet Erenler Kimdir? Biyografisi Mehmet Erenler Kimdir? Biyografisi Biyografistan Mehmet Erenler , 26 Ocak 1946 yılında Ankara'nın Ayaş ilçesinde doğdu. 8 yaşında kendi kendine bağlama öğrenmeye başladı ve yaklaşık 1... 4.5 5

Hiç yorum yok: