Biyografi Ara

Mustafa Necati Sepetçioğlu Kimdir? Biyografi

 

Mustafa Necati Sepetçioğlu
Mustafa Necati Sepetçioğlu, 1932 yılında Tokat'ın Zile ilçesinde doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Çeşitli kurumlarda memurluk ve idarecilik yaptı.

İlk romanlarında Malazgirt zaferinden başlayarak İstanbul’un fethine kadar Türk tarihini konu aldı, sonrakilerde ise Türkiye’de yaşanan toplumsal değişimi ve sonuçlarını anlattı. Eserlerindeki şiirsel anlatımı sayesinde geniş bir okuyucu kitlesine sahip olan Necati Sepetçioğlu’nun Anadolu fethini ve Türk devletinin kuruluşunu anlattığı romanları, bir döneme ışık tutmuş ve başucu kitapları arasında yer almıştı.

Mustafa Necati Sepetçioğlu’nun tarihî romanlarının yanı sıra tiyatro oyunları da bulunuyordu. Trampacılar adlı oyunu İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda sahnelenmişti. Oyun yazarlığında en önemli başarısını gösterdiği Büyük Otmarlar, önce İstanbul Üniversitesi Talebe Birliği Gençlik Tiyatrosu’nca sahneye konuldu. Ardından Avrupa Üniversitelerarası Tiyatro Festivali’nde en iyi oyun seçildi. ''Gece Vaktinde Gün Dönümü'' ve ''Karanlıkta Mum Işığı'' adlı kitaplarıyla 1980 yılında Türkiye Milli Kültür Vakfı Kültür Armağanı’nı kazanan Sepetçioğlu, 1994'te İLESAM üstün hizmet beratı almış, 1998’de Atatürk Dil-Tarih Kurumu şeref üyeliğine seçilmişti.

Mustafa Necati Sepetçioğlu, 10 Temmuz 2006 tarihinde hayatını kaybetti.

Mustafa Necati Sepetçioğlu Eserleri - Kitapları

Can Ocağında Pişen Aş
Abdürrezzak Efendi
Menekşeler Ölmemeli
Bir Büyülü Dünya ki
Kilit
Anahtar
Kapı
Konak
Çatı
Üçler-Yediler-Kırklar
Bu Atlı Geçide Gider
Geçitteki Ülke
Darağacı
Ebemkuşağı
Sabır
Gece Vaktinde Gündönümü
Cevahir ile Sadık Çavuşun Buğday Kamyonu
Karanlıkta Mum Işığı
Güneşin Dört Köşesi
..Ve Çanakkale 1(Geldiler)
..Ve Çanakkale 2(Gördüler)
..Ve Çanakkale 3(Döndüler)
Kutsal Mahpus
Yesili Hoca Ahmed(üçleme)
Ergenekon Destanı
Büyük Otmarlar
Trampacılar
Köprü
Yunus Emre
Son Bloklar
Mustafa Necati Sepetçioğlu Kimdir? Biyografi Mustafa Necati Sepetçioğlu Kimdir? Biyografi Biyografistan Mustafa Necati Sepetçioğlu Hayatı, Mustafa Necati Sepetçioğlu Biyografi, Mustafa Necati Sepetçioğlu Eserleri ve hakkında bilgi Mustafa Necati Sepetçioğlu , 1932 yılında Tokat'ın Zile ilçesinde doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiya... 4.5 5

Hiç yorum yok: